Portal 072info

Migranti se provlače ratnim, šumskim stazama

mm 8
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedna od trasiranih migrantskih ruta iz pravca Srbije i Crne Gore prema Sarajevu i sjeverozapadu BiH vodi preko Goražda.  

Osim ceste Čajniče – Goražde, migranti sve češće koriste i šumske prostore između ta dva grada, pa se šumskim putevima i stazama, preko nekadašnjih ratnih linija, prebacuju do ulaza u Goražde, gdje najčešće budu locirani i zaustavljeni.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Zbog toga je Granična policija (GP) BiH pojačala svoje aktivnosti na ovom području.

Vanredno stanje

Franka Vican, portparol GPBiH, kaže kako je migrantski pritisak na istočnoj granici BiH prisutan još od 2018. godine, ali je zbog zimskih uvjeta, vodostaja Drine ili vanrednog stanja zbog pandemije bio različitog intenziteta.  

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Ali, po slabljenju ili ukidanju nekog od tih faktora migracijski pritisak se odmah poveća na već trasiranim rutama koje iz Srbije, odnosno Crne Gore, vode u BiH – navodi Vican.

Vican: Pritisak od 2018. godineVican: Pritisak od 2018. godine

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Kako nam je kazao Mirsad Kamenica, šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku MUP-a BPK Goražde, u posljednja tri mjeseca Terenski centar Službe za poslove sa strancima u Goraždu evidentirao je 97 stranih državljana.

Ranjive kategorije

– Graničnoj policiji BiH u tom periodu je predato 65 ilegalnih migranata koje su policajci zatekli na području Goražda. Oni su došli iz pravca Čajniča, nakon što su prešli granicu između Crne Gore i BiH – kaže Kamenica.  

Kamenica: Vraćaju ih nazadKamenica: Vraćaju ih nazad

Migranti iz ranjivih kategorija – trudnice, djeca, maloljetnici i žene predaju se Službi za poslove sa strancima koja preuzima brigu o njima, dok se ostali predaju Graničnoj policiji koja ih vraća nazad u zemlju iz koje su ušli u BiH.

Podrška graničarima

Graničnoj policiji nedostaje oko 1.100 službenika kako bi adekvatno mogla odgovoriti na sve zadatke. Podršku im pružaju službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kao i MUP RS.  

– Lani su potpisani sporazumi o pružanju pomoći i saradnji u nadzoru granice s policijom Brčko Distrikta BiH, te ministarstvima unutrašnjih poslova HNK, ZHK, Posavskog i Livanjskog kantona – kaže Vican.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Tuzla: Migrant brutalno udario stariju ženu dok je prodavala povrće na Sjenjaku

072info.com

Migranti zimu dočekuju na ulici: “Gdje god pođemo, kažem joj da idemo na piknik”

072info.com

Za sedam dana iz BiH udaljena 21 strana državljanina

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6