Portal 072info

Mijatović za 072info: Voditi pozorište u doba pandemije je veliki izazov

Miroljub Mijatović
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Miroljub Mijatović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, u novogodišnjem intervjuu za 072info govorio je o protekloj godini, koliko je ona bila izazovna za kulturu i pozorište, kako su uspijevali raditi uprkos pandemiji koronavirusa, šta pozorište planira u novoj godini…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Po čemu ćete pamtiti proteklu godinu, kako na privatnom tako i na poslovnom planu?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

 Protekla godina na privatnom planu je godina u kojoj sam završio specijalistički studij dramske pedagogogije, dobio priliku da kao direktor vodim JU Bosansko narodno pozorište Zenica i da budem sa ljudima koje volim, a na poslovnom planu, unatoč svemu, uspjeli smo realizirati tri nove produkcije BNP-a i jedan koprodukcijski projekat, igrati reprizne predstave i dva festivala (XIX Festival bh drame i VI Internacionalni festival edukativnog teatra).

2. Koliko je koronavirus utjecao konkretno na kulturu, pozorište?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pandemija koju živimo već devet mjeseci mnogo je uticala na kulturnu produkciju pa samim tim i na teatarski život. Ono što je svakako drugačije jesu mjere koje su propisane, koje su teatarske kuće dovele u nimalo zavidan položaj da je mogući broj publike smanjen na maksimalno 70 osoba u uslovima da teatarska sala omogućava distancu među prisutnima. Potom sve predstave koje su tzv. „ansambl“ predstave sa dvadesetak i više učesnika su privremeno skinute sa repertoara, ali i to traje već jako dugo. Repertoari i planovi koje smo imali u 2020.godini pretrpjeli su značajne izmjene…Ali glavno i osnovno je da teatri nastavljaju da žive i djeluju, u dosta izmjenjenim uslovima, ali žive.

3. Uprkos pandemiji, pozorište je radilo. Šta izdvajate kao najveći uspjeh u protekloj godini kada govorimo u ustanovi kojom rukovodite?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosansko narodno pozorište Zenica u 2020.godini obilježilo je 70 godina od svog osnivanja. To je značajan jubilej koji je obilježen predstavom po predlošku Alena Meškovića „Ukulele Jam“ u režiji Dine Mustafića. U trenutku kada smo mislili da više nećemo raditi i da teatri neće moći imati svoje aktivnosti, složno i na svim nivoima u BNP-u smo realizirali „XIX Festival bh drame – ONLINE“. Potom od septembra do kraja decembra dvije značajne premijere predstava za odrasle „28. Proba“ u režiji Lajle Kaikčija i „Sakati Billy sa Inišmana“ u režiji Predraga Štrbca…

4. Koliki je izazov voditi ustanovu poput pozorišta, a kada je svijet pokorio koronavirus? 

Voditi pozorište u doba pandemije je veliki izazov. Pozorište je samo po sebi veliki izazov. Specifičnost pozorišta je što na sceni imamo živog glumca. Osobu koja kao i svaka druga osoba na planeti ima i svoje uspjehe, lijepe i manje lijepe dane, trenutke, strahove i koja kao i svi može biti potencijalno zaražena. Pored glumca na sceni imamo i publiku u pozorišnoj sali. Ovo je vrijeme kada se vrše izvjesne finansijske restrikcije za pojedine životno bitne kategorije, a tu je kultura uvijek prva na udaru. Izazova je jako mnogo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

5. Koji su planovi BNP-a u ovoj godini i šta očekujete od 2021. godine?

Planovi BNP-a za narednu godinu su mnogobrojni. Nove predstave, potom jubilarni XX Festival bh drame, 70 godina od igranja prve predstave za djecu i još jako mnogo projekata. Sigurni smo da će naše predstave biti redovni učesnici mnogobrojnih festivala u BiH i u regionu.

6. Vaša novogodišnja poruka svim građanima?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U svoje ime i u ime JU Bosansko narodno pozorište Zenica svima onima koji nas prate i koji čitaju Vaš portal želim prvo mnogo zdravlja, potom sreće, ljubavi i poslova koje će uspješno naplatiti. Naravno želim da uskoro budete naši gosti i pogledate neku od predstava naše teatarske kuće.

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Miroljub Mijatović: Željno očekujemo publiku u dvoranama

072INFO PORTAL
REKLAMA
KRAJ REKLAME