Mijenja se Zakon o radu preko agencija u Njemačkoj, evo što radnici mogu očekivati

Od danas na snagu u Njemačkoj stupa novi zakon o privremenom radu preko agencija, tzv. Zeitarbeitenfirmen. Privremeni radnici prema tom zakonu neće moći privremeno raditi duže od 18 mjeseci, a nakon devet mjeseci rada moraju zarađivati sličnu plaću koliko i radnici tvrtke u kojoj rade, a koji rade usporediv posao.

Osim toga, privremeni radnici neće smjeti biti zapošljavani tijekom štrajka kako bi preuzeli poslove stalnih zaposlenika, piše Focus.

Mnogo Hrvata u Njemačkoj radi upravo putem ovakvih tvrtki. Radnici su pri tom zaposlenici agencije, a ne tvrtke u kojoj obavljaju posao. No, kako vjeruje naš sugovornik Stjepan Bingula, koji više od tri desetljeća živi u Münchenu i dobro je upoznat s tržištem rada, ovim se zakonom neće puno promijeniti.

– Jednostavno će agencije čovjeka kojeg su iznajmili nakon devet mjeseci maknuti od poslodavca i poslati ga kod drugog i sve počinje ispočetka. Ista je stvar i s ovih 18 mjeseci, povuku radnika i pošalju ga u drugu tvrtku – vjeruje Bingula.

Prema njegovim informacijama, preko Zeitarbeitenfirmen u Njemačkoj radi oko milijun ljudi, što je otprilike 3% od svih zaposlenih u ovoj zemlji, prenosi Croexpress.

Vecernji.ba