Mijenjaju i zakon o doseljavanju: Njemačka u mnogim sektorima treba još pola miliona radnika 

njemacka radnici pixsell
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Njemačka se suočava s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage, praktički u svim branšama. Najveći problemi su u sektoru socijalnog rada. Udruženja poslodavaca zahtijevaju pojačano doseljavanje radnika.

Između jula 2021. i istog mjeseca 2022. u Njemačkoj je na tržištu rada nedostajalo više od pola miliona kvalificiranih radnika. To je rezultat studije koju je proveo Institut njemačke privrede (IW) u Kölnu. Ukupno je registrirano 537.923 nepopunjenih radnih mjesta, javlja Deutsche Welle.

Najviše problema sa zapošljavanjem stručne radne snage u proteklih 12 mjeseci je bilo u sektoru socijalnog rada. Tamo je nepopunjeno 20.578 radnih mjesta – to je novi rekord, tvrdi IW.

„Radi se o stručnoj radnoj snazi koja nedostaje primjerice u socijalnom radu u školama, radu s mladima, djecom i u staračkim domovima ili kod savjetovanja ovisnika. Dakle na svim onim područjima gdje je za rješavanje socijalnih problema potrebna ljudska podrška”, pišu autori studije Helen Hickmann i Filiz Koneberg.

MANJAK RADNIKA U MNOGIM SEKTORIMA

Sličan manjak stručne radne snage uočen je i u sektoru u kojem rade odgojiteljice i odgojitelji – 20.500 radnih mjesta i dalje je nepopunjeno.

„U tom sektoru se radi o rekordnoj vrijednosti”, stoji u studiji IW-a. U staračkim domovima nedostaje 8.279 njegovatelja, traži se i 16.974 elektrotehničara, a u sektoru zdravstva, odnosno njege bolesnika potrebno je još 16.839 radnika.

Stručnu radnu snagu sve je teži pronaći i sanitarnim firmama, odnosno onim poduzećima koja se bave sustavima grijanja ili održavanjem klima-uređaja. Njima nedostaje 14.013 radnika. Njemačke kompanije traže 13.638 informatičara, 12.060 fizioterapeuta, 11.771 tehničara za održavanje motornih vozila, te 10.562 profesionalna vozača. Kod vozača IW predviđa dodatno zaoštravanje situacije na tržištu rada, obzirom na činjenicu „da su zaposlenici natprosječno stari i s obzirom na to da nedostaje pomladak”.

NOVI ZAKON O DOSELJAVANJU?

Predsjednik udruge poslodavaca iz metaloprerađivačke industrije Stefan Wolf se zbog nestašice stručne radne snage zalaže za usvajanje novog zakona o doseljavanju.

„Potreban nam je kvalificirani zakon o doseljavanju, kakav ima Kanada”, rekao je on za listove Funke medijske grupacije. I dodao: „Doseljenicima se mora osigurati dugoročno pravo ostanka u Njemačkoj.”

U Kanadi su, kaže Wolf, usvajanjem zakona o doseljavanju riješili brojne probleme. A u Njemačkoj zakon o doseljavanju stručne radne snage sadrži brojne komplikacije i prepreke, žali se on: „Onima koji dođu k nama potrebno je osiguranje i doživotna sigurnost. Pretpostavka za to moraju biti kvalifikacije i znanje jezika.”

Aktualni njemački Zakon o doseljavanju stručne radne snage (FEG) stupio je na snagu 1. marta 2020. Cilj je olakšati dolazak kvalificirane radne snage iz trećih zemalja. Kako je pokazala jedna nedavna anketa koju je provela Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK), 56% poduzeća u Njemačkoj nestašicu stručne radne snage smatra rizikom za vlastito poslovanje.