Milanović ponovo o BiH: Milorad Dodik nije problem

873x400 35
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović jučer je gostovao u RTL-ovoj emisiji “Danas”. Milanović se dotakao brojnih tema, a jedna od njih su bile izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i pregovori koji se održavaju u Neumu.

Neum nije novi Dejton

Na pitanje da li je Neum novi Dejton, Milanović je odgovorio da ne vjeruje da je tako, jer on to prati detaljno i u stalnom je kontaktu s ljudima.

– Ali ako im mi ne pomognemo i ako se mi za njih ne izborimo u EU protiv haladnih i ciničnih punkera sa zapada. Oni će biti doslovno svedeni na status nacionalne manjine jer u Hrvatskoj manjine imaju dobra status nego na status otirača. Neće ih biti. za to su krivi oni koji to dopuštaju i koji ne poduzimaju ono što bi mogli, a to je naša Vlada, na čelu s Plenkovićem. Ne rade ništa i kada trebaju napraviti nešto oni pobjegnu – rekao je Milanović, te dodao:

– Prije svega sarajevske unitarističke elite, Izetbegović, Jeferović, dakle, ljudi koji rade sve da opstruiraju pregovore. Ja znam što se događa. Kupuju i kradu vrijeme. To su pregovori s velikom figom u džepu. 

RS je činjenica

Milanović misli da Milorad Dodik nije problem za Bosnu i Hercegovinu.

– Nije problem i dobro jutro da konačno osvjestimo to. Ja na te stvari gledam iz perspektive hrvatskog interesa i njegovog ostavrenja kako ga ja razumijem nakon određenog broja godina i kilometaže ali mogu pogriješiti.

Prvo ja sam jedini hrvatski političar koji je kada je BiH u svom radu i djelovanju bio na obje obale. Ja sam bio dosta blizak sa sarajevskom ekipom, a sad sam vrlo blizak i sarađujem s predstavnicima hrvatskog naroda, ne HDZ-a. Ja znam i jedno i drugo i vidim što im se radi. Pokušava ih se pokrasti i uzeti zaštita bilo kojeg njihovog interesa u Federaciji.

RS je činjenica i neće nikad otići iz BiH jer nemaju dva pištolja na vodu. Dakle, to plašenje RS i njezinom separacijom ubiti podsjeća na neki način na rusku invaziju Ukrajine. Bez Hrvata nema BiH.

Hrvatski status se uređuje unutar Federacija u kojoj su zajedno s Bošnjacima, jedna od dva naroda i ima ih četiri puta manje. Dom naroda Federacije je dom konstutivnih naroda, to nije dom raje, to je dom naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata. S obzirom da Srba u Federaciji praktički više ni nema i da su Dom u Federaciji preuzeli Bošnjaci i da im oni biraju predstavnike i jedina linija obrane nacionalnih interesa je hrvatska većina u Domu naroda – poručio je Milanović za RTL-ov “Danas”.