Milanović: Razumijem Dodikovo ponašanje, realno šta on može

9170818F 67FB 421D BEB8 3277C05CE85D
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, danas je u Zagrebu govorio o Bosni i Hercegovini u koju je trebao doći, ali je posjetu otkazao zbog “nesigurnosti”, piše Avaz.

– Ne mogu nažalost biti prijatelj sa svakim. Ako se s nekim, a to je prije svega unitaristička klika iz Sarajeva, bosansko-unitaristička koja se prodaje za neke velike civilnjake i dobre ljude, ako treba s njima biti u sukobu, ja ću biti u sukobu. To znači da se ne mogu razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću.

Dodik ih provocira zato što mu gaze po prstima svaki dan. Razumijem to ponašanje, ne potičem ga. Svaki put mu kažem: „Daj se iskuliraj“. Realno, šta može Dodik, ništa. Nema duge dvije cijevi čovjek, to je dobra stvar u svemu. On ih provocira, ali ima posla s ljudima koji su profesionalni lažovi i kojima ustvari ništa nije sveto, koji bi pokrali jednu cijelu političku zajednicu a to su bh. Hrvati. To tako neće ići – rekao je Milanović.

Dodao je da je tu trebao biti vojni izaslanik BiH.

– I pobjegao je, ne bih to inače primjetio. Ne znam kako se zove, ali me zanima kome on odgovara Sarajevu, drugom Sarajevu, trećem ili Banjoj Luci ili Mostaru. To pokazuje da država ne funkcionira. Nemam ja ništa osobno s tim, nije me povrijedilo, ali to sigurno nije napravio po nalogu Dodika ili Čovića – kazao je Milanović.

Upitan misli li da hrvatskom narodu u BiH pomažu njegove izjave, Milanović je rekao da pomaže i da bi inače bili izloženi stihiji. Kazao je i da hrvatska Vlada “bezobrazno ignorira svoj posao i ono što im stoji na raspolaganju!.

– A to su sve diplomatske i političke mjere u borbi za nešto je prije svega interes Hrvatske a tek onda Hrvata u BiH i ko god ih sada vodi, to je Dragan Čović. S njim sarađujem. Mislim da je odnos onih koji to trenutno mogu, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, taj unitarizam ove vrste razara BiH. BiH bez Hrvata ne postoji. Najmanji su, međutim upravo oni su ta jezičina na vagi za opstanak BiH, za koji se zalažem i ne vodim u pitanje već 20 godina, čini sigurnim i predvidivim. Ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, popravljača, moralnih kamatara ne voli, super. Ponosan sam na to – rekao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske je rekao da premijer ove zemlje Andrej Plenković nije pogriješio što je otišao u Sarajevo.

– Međutim, on je pogriješio što svjesno i namjerno nije iskoristio instrument koji hrvatskoj državi stoji na raspolaganju u Briselu. A to je blokada, blokada jedne bezobrazne deklaracije odnosno zaključaka koji su doneseni protivno hrvatskim početnim pozicijama. A kada to kažem, ne mislim da sve ono što Hrvatska predloži mora biti usvojeno, ali vrlo rijetko je Hrvatska za nešto zainteresirana u Briselu. To je ovaj slučaj, to nije svaki dan, to praktički nije nikada. I onda se pokoriš mišljenju jedne Nizozemske, države koja bi se trebale maknuti 100 kilometara dalje kada je u pitanju BiH. I kukavljanju njezine vojske koja je onim koljačima tamo dozvolila da pobiju 6.000 ljudi. I tome se Plenković ne usudi suprostaviti. Za to ne treba nikakva hrabrost, to nije stvar hrabrosti. Ovdje se očito radi o nekoj kalkulaciji. I sada me pitate je li to u interesu Hrvata u BiH. Ne, u interesu da ih se iseli iz BiH ili da možda ostanu tamo kao što su cijelu povijest i da to protumačimo kao nešto što je u interesu Hrvatske države. Ako nekome nije jasno onda taj po meni ne razumije ništa, a onaj kome je jasno, a djeluje drugačije, djeluje protiv hrvatskih interesa – rekao je Milanović.

Zatim se osvrnuo i na ratne zločine hrvatske i bošnjačke strane.

– U Ahmićima je bio treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović i to je dovoljno s hrvatske strane. Bio sam u Vitezu gdje su ubijana djeca hrvatske nacionalnosti, tamo nisam vidio drugu stranu – kazao je Milanović.

Dodao je da su Hrvati u Lašvanskoj dolini bili izloženi užasnoj situaciji, nakon čega je nastao zločin u Ahmićima, za koji je rekao da je “moralni užas”.