Milanović se prisjetio osmero hrvatske djece ubijene u Vitezu, tvrdi da su ih ubili vojnici Armije RBiH

21.04.2022., Zagreb - Predsjednik Republike Zoran Milanovic obisao dvije izlozbe postavljene u galeriji Klovicevi dvori, „Korijeni i krila : Valho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Becu, 1893.-1903.“ te „Klimt u Rijeci – Ljubav, smrt, ekstaza“. Nakon posjete muzeju, predsjednik je dao izjavu za medije. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas se prisjetio masakra nad osmero hrvatske djece koja su na današnji dan 10. juna 1993. u Vitezu u središnjoj Bosni poginula od projektila ispaljenog s položaja Armije BiH i upozorio kako on kaže da za taj zločin još nitko nije odgovarao, navode iz njegove kancelarije.

– Razorna granata prekinula je osam nevinih života. Za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini jedan je to od najtužnijih događaja u novijoj historiji, zločin za koji niko nije odgovarao – naveo je hrvatski predsjednik na svom Twitter nalogu.

Podsjetimo, najmlađa žrtva zločina koji se dogodio u predvečerje 10. juna 1993. godine bila je devetogodišnja Augustina Grebenar, a tada je poginuo i njezin 12-godišnji brat Velimir, te još šestero djece, brat i sestra Milan i Sanja Garić, Dragan Ramljak, Dražen Čečura, Boris Antičević i Sanja Križanović.

Oni su izašli iz skloništa igrati se na košarkaškom terenu, jer je dan ranije, kako navode bilo potpisano primirje Armije BiH i Hrvatskoga vijeća odbrane.

Tada je iznenada ispaljen minobacački projektil s položaja Armije BiH koji je pao na samo igralište. Od eksplozije petero djece je odmah preminulo, a još troje u bolnici, dok je šestero pretrpjelo teške tjelesne povrede.

Za ovaj zločin do danas niko nije procesuiran. Tužilaštvo BiH još uvijek vodi istragu, tvrdi Milanović.

Avaz