m 4
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 11, 2021 @ 11:25
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović opisao je kao “obično šarlatanstvo” posjetu premijera Andreja Plenkovića Ukrajini u vrijeme velikih napetosti s Rusijom.

On je rekao da će “ako zagusti Plenković zbrisati u Brisel”, ali je poručio da hrvatski vojnici na granicu s Ukrajinom neće ići. Stigla je i reakcija iz Ukrajine.

– Da je više od 100.000 vojnika na granici s Hrvatskom, predsjednik Milanović ne bi posjetu ukrajinskog premijera Zagrebu nazvao šarlatanstvom već iskazom solidarnosti i prijateljstva – piše u poruci koju je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij objavio na Twitteru.

Milanović se, nakon kritika zbog svojih izjava o Ukrajini, ponovno očitovao o Plenkovićevoj posjeti kazavši da prema toj zemlji ima i empatije i simpatije, ali i pozvao na oprez

Tekst se nastavlja nakon reklame

– S Rusijom i Ukrajinom treba biti oprezan. Ne guraj nos gdje mu nije mjesto – rekao je Milanović.

Premijer Plenković je i tokom svoje ranije posjete Ukrajini nudio hrvatsko iskustvo mirne reintegracije kao primjer koji bi Ukrajina mogla slijediti za vraćanje pod kontrolu svoje teritorija na istoku zemlje zbog čega ga je kritizirala službena Moskva.

U Kijevu je Plenković s ukrajinskim predsjednikom potpisao Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine, još jedan od elemenata podrške službenog Zagreba zemlji koja je pod stalnim ruskim pritiskom, čime je Hrvatska šesta država koja je to učinila nakon Estonije, Litve, Latvije, Poljske i Slovačke.

LIDER