Miletić: Ne igrajte se sa vatrom, rastjerat ćete i ovo malo mladih što je ostalo

Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić se oglasio na društvenim mreža, gdje je poručio da iako poslovica kaže “Svaka koja ostane iza zuba je zlata vrijedna” mora podijeliti nekoliko stvari, a koje se tiču gubitka nada koji je prisutan kod ljudi.

– Dragi moji, iako stara poslovica kaže “Svaka koja ostane iza zuba je zlata vrijedna “, moram da kažem zbog brige jednog dijela Vas i gubljenja nade, nekoliko stvari. Prvo ovim negativcima: Ljudi moji ne igrajte se sa vatrom, rastjerat ćete i ovo malo mladih što je ostalo, prođite se prebrojavanja, robotizacije, secesije, stvaranja entiteta, nacionalizama, neofašizama, iredentizama i drugih stvari koje završavaju na -izam, vrijeđanja, ratno-huškačkog navidanja, diskriminacije bilo koje vrste – rekao je.

“Povećajte socijalnu osjetljivost”

Poručio je ljudima da se takmiče u poštovanju, dobroti, humanizmu i solidarnosti.

– Tražite rješenja za jednakost i ravnopravnost svih naroda, nacionalnih manjina i građana. Pronađite način da se efikasnije borimo protiv kriminala i korupcije. Iznađite rješenja za ekonomska pitanja, povećanja plaća i penzija, smanjenje nameta, akciza, poreza, doprinosa i taksi. Povećajte pomoć poljoprivredi i pojedinim industrijskim granama, povećajte ulaganja u elektroenergetski sektor, informatiku i komunikacije, uključujući da naučite međusobno razgovarati i slušati drugog i drugačijeg – napisao je.

Poručio je da nauče ljude da koriste prirodne resurse uz očuvanje zdravog okruženja.

– Povećajte socijalnu  osjetljivost prema ugroženom dijelu stanovništva. Pomozite mlade, ne da kupe kartu i idu u jednom smjeru i da se više nikad ne ponosite rečenicom “da je BiH jedina zemlja u kojoj začeće i rađanje počinje odlaskom u Njemačku”. Već uzmite paretine (uzeli ste viška milijardu) i podijelite mladim da otvore svoje biznise. Promovirajte BiH za strana ulaganja, turizam. Unaprijedite zdravstvo, omogućite svakom čovjeku zaštitu – naveo.

“Oduprite se, vjerujte u sebe”

Dodao je da obrazovanje učine poželjnim da naša djecu idu u školu s ljubavlju radi sticanja znanja i radi druženja.

– Razmišljajte kako u jesen da riješimo globalnu krizu i da upravljamo kriznom situacijom, a ne ona nama. Tako bih mogao u nedogled da nabrajam. Zato Vas molim, sve Vas koji ovo čitate, razgovarajte sa svojim prijateljima, bližnjim, kulturno, civilizirano, okrenite se oko sebe, pitajte, tražite odgovore, rješenja, ne dozvolite da Vas obuzme njihova mržnja, zlo, prljave misli, oduprite se, vjerujte u sebe, ne dajte da nas umore. Postoji izlaz iz svake situacije, jer iza svakog mraka dođe svjetlo. BiH je vrijedna toga, vidjet ćete – zaključio je.

Avaz