Milić neprepoznatljiv: “Korona mi se smilovala, nisam završio na respiratoru”

goran milic

Omiljeni novinar, urednik i putopisac Goran Milić (74), koji broji hiljade svojih reportaža i javljanja u eter, kao i stotine emisija i izravnih prijenosa, službeno je već gotovo deset godina u penziji, ali ne staje.

Ovih dana čeka početak prikazivanja svojeg najnovijeg serijala “What’s Up America”, a prije četiri dana izašao je iz bolnice, gdje je bio na liječenju od COVID-19. Kako je kazao, “korona mu se smilovala, pa nije završio na respiratoru”. 

image 204

“Simptome sam dobio 18. decembra, nekoliko dana nakon što smo supruga i ja došli u Slano, gdje imamo stan. Temperatura mi se povisila, varirala je između 37,2 i 37,5. Moja žena Ana isto je imala simptome pa smo oboje otišli na testiranje. Ona je bila pozitivna, a ja negativan. No, znao sam da sam zaražen pa sam ostao doma”, počeo je za Jutarnji list priču o tome kako je prebolio koronavirus.

Temperatura mu je, kaže, tokom nekoliko dana rasla, penjala se i do 38 pa je otišao u bolnicu.

“Rekli su mi da bi, s obzirom na moje godine i kronične bolesti, bilo bolje da nekoliko dana ostanem na njihovoj njezi. Na kraju sam tamo boravio 16 dana”, govori Milić.

Da li imao klasične simptome, među kojima su gubitak mirisa i okusa.

“Nisam, jer mi ta osjetila nisu pretjerano izoštrena već desetak godina. To je tako zbog cigareta. Čak sam imao osjećaj da su mi se miris i okus malo i poboljšali”, kazao je.  

Iako je prebolio koronavirus bez većih komplikacija, ipak je imao upalu pluća.

“I to na oba plućna krila. Ali, srećom, ona se nije razbuktala do ekstremnih granica. Zahvalan sam što se sve odvilo na ovaj način. S bolestima se nikad ne zna. Ponekad se misli da je virus pri kraju pa čovjek završi na respiratoru, ili se bolest vrati i nakon što se čini da je gotova. Srećom, kod mene scenarij nije bio takav, barem zasad. Slušao sam liječnike, uzimao terapiju i sve je prošlo”, priča Milić. 

Prethodni članakEU izdvaja 4,2 milijarde eura za kompenziranje utjecaja Brexita
Sljedeći članakTurčinu Caneru, osumnjičenom za dvostruko ubistvo, pozlilo u pritvoru, intervenisala hitna pomoć