Milijarderi i banke kupuju vodne resurse

Podijelite vijest
Bogati tajkuni i finansijske institucije kupuju zemljišta s jezerima i pravima na vodu, struka kaže da je privatizacija nezaustavljiva.

Banke sa Wall Streeta i multimilijarderi kupuju vodu i postrojenja za preradu te dragocjene tekućine diljem svijeta i time postaju novi “vodeni baruni”.

Kontrolu nad vodom konsolidiraju i poznate megabanke i investicijske kuće, kao što su Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, UBS, Deutsche Bank, Credit Suisse, Macquarie Bank, Barclays Bank, Blackstone Group, Allianz i HSBC, prenosi Srna.

Bogati tajkuni, poput Boonea Pickensa, povezanog s obitelji bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha, Li Kashinga iz Hong Konga, Manuela V. Pangilinana s Filipina i drugih diljem svijeta, otkupljuju više tisuća hektara zemljišta s jezerima, pravima na vodu, postrojenjima, kao i akcije u tehnološkim kompanijama i tvrtkama za preradu vode.

Zabrinutost izaziva činjenica da, dok novi “vodeni baruni” otkupljuju vodu diljem svijeta, vlasti tih zemalja ubrzano nastoje ograničiti mogućnost građana da sami sebi osiguraju izvore.

Prilika čekana godinama

Poznat je slučaj Garyja Harringtona, iz američke savezne države Oregon, gdje su vlasti zabranile prikupljanje kišnice u tri jezera na njegovom privatnom posjedu, a on je optužen prema devet točaka optužnice i osuđen na 30 dana zatvora.

Stručnjaci upozoravaju da je privatizacija vode i infrastrukture nezaustavljiva, jer su brojne lokalne i državne vlasti suočene s padom prihoda i ograničenjima u proračunu, pa ne mogu snositi odgovornost za održavanje i unaprjeđenje vlastitih postrojenja.

Milijarderi i banke s Wall Streeta pripremali su se i čekali ovu priliku godinama.

U proteklih nekoliko godina nagomilali su golema sredstva za privatizaciju vodovoda, općinskih službi i komunalnih poduzeća diljem svijeta i gotovo je nemoguće to spriječiti, upozorava neovisni istraživač Shing Jang za internetsku stranicu Global Research.

Agencije