Portal 072info

Milioni eura kredita za nastavak gradnje autoputa kroz Federaciju

U ovoj godini trebalo bi da počnu radovi na većem broju poddionica koridora 5C kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Razlozi zbog kojih su do sada izgrađena svega 102 kilometra autoputa kroz ovaj bh. entitet su finansijski, te su Autoceste Federacije BiH u proteklom periodu tražile načina da osiguraju sredstva za nastavak radova, piše Večernji list BiH.

Kako bi završili finansiranje dijela dionice Sarajevo zapad – Tarčin i Bijača – Zvirovići, kao i dijela prve faze Svilaj – Odžak, JP Autoceste Federacije BiH tokom prošle godine zadužile su se za 90 miliona KM, stoji u planu poslovanja za 2018. godinu koji je razmatran nedavno na Vladi Federacije BiH, prenosi Večernji.ba.

Kredit EBRD-a

Od navedenog iznosa, 38 miliona KM podignuto je kod Razvojne banke Federacije BiH, dok se ostatak odnosi na kredite komercijalnih banaka. Osim navedenog, u prethodnom periodu, okončane su aktivnosti na osiguranju kreditnih sredstava kod EBRD-a, i to 80 miliona eura, za finansiranje izgradnje dionice Donja Gračanica (tunel Pečulj) – tunel Zenica (50 miliona eura) i poddionice Buna – Počitelj (30 miliona eura).

Također, tu je kredit EBRD-a u iznosu od 76 miliona eura za izgradnju dionice Svilaj – Odžak (druga faza izgradnje 40 miliona eura) i poddionice Klopče – Donja Gračanica (ulaz u tunel Pečulj – 36 miliona eura).

Kako se navodi u spomenutom planu JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, nastavljene su i aktivnosti na osiguranju kreditnih sredstava kod međunarodnih finansijskih institucija, te je tako odobren kredit KFAED-a u visini od oko 36 miliona eura za gradnju poddionice Nemila – Vrandukt, OFID-a u visini od 49 miliona eura za izgradnju poddionice Vrandukt – Ponirak (tunel Zenica).

Tu su i dva zaduženja kod EIB-a, jedan od 50 miliona eura za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca (tunel Zenica) te drugi od 100 miliona eura za izgradnju poddionice Kvanj – Buna.

Sporazum o zajmu

Za navedena kreditna zaduženja JP Autoceste je kao krajnji korisnik kreditnih sredstava dao saglasnost na predložene tekstove sporazuma o zajmu, za šta je prethodnu saglasnost dalo i Federalno ministarstvo komunikacija i veza, – ističe se u planu poslovanja za ovu godinu.

Pokrenuta je i inicijativa za kreditno zaduženje kod EBRD-a u visini od 60 miliona eura za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj, te u visini od 120 miliona eura za sufinansiranje izgradnje dionice Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan.

Inicijativa je pokrenuta i za zaduženje kod EIB-a u visini od 150 miliona eura za sufinansiranje izgradnje dionice Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan. Iz JP Autoceste Federacije BiH podsjećaju kako su sva navedena kreditna zaduženja bila uslovljena povećanjem trošarina na gorivo.

Imajući u vidu da je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, ispunjeni su uslovi za postizanje efektivnosti kreditnih sredstava, – stoji u spomenutom planu, te se navodi kako je postignuta efektivnost kreditnih sredstava kod EIB-a u visini od 100 miliona eura za finansiranje izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići.

Izgradnja II faze dionice Svilaj – Odžak počela je u drugom tromjesečju 2017., a predfinansiranje je vršeno iz vlastitih sredstava. U toku je procedura postizanja efektivnosti odobrenih grant sredstava za sufinansiranje izgradnje dionice Svilaj – Odžak u visini od 17,4 miliona eura.

Uz kreditna sredstva, planirani radovi na izgradnji brzih cesta, te dijela autoceste, trebali bi biti finansirani sredstvima klirinškog duga Ruske Federacije, te dobiti javnih poduzeća.

Podijelite članak