Milioni maraka od registracije vozila završavali u privatnim džepovima

Vlada Federacije BiH protekle je sedmice na sjednici u Sarajevu donijela novu Uredbu o visini godišnje naknade za javne ceste, koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila. 

Pad prihoda

Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Pavo Boban rekao je da Uredba koja je bila u primjeni i na snazi od 2010., kada je donesen i Zakon o cestama Federacije BiH, nije primjenjivana “u punom kapacitetu i da je primjetan pad prihoda po tom osnovu”, što je bio znak Vladi da nešto treba mijenjati.

– Mijenjat će se način obračuna te način kontrole i praćenja primjene, tako da očekujemo povećanje prihoda i više reda – dodao je Boban. 

Već godinama se konstantno povećava broj registriranih vozila, a istovremeno opada visina prikupljenih sredstava po ovom osnovu. 

– Siguran sam da će se ovim dati na još većem značaju uspostavljenom jedinstvenom informacionom sistemu aTEST uvezivanja stanica tehničkih pregleda u Federaciji BiH te se dokazati njegova opravdanost. Prethodnim odlukama mu je oduziman posao te se pokušao rušiti sistem, što je dovodilo do težih zastoja u radu stanica tehničkih pregleda u FBiH. Tada su trpjeli građani i privreda i niko u FBiH nije odgovarao za to. Da smo bili u pravu, pokazuju nove odluke Vlade – kazao je Fuad Klisura, direktor Instituta za privredni inžinjering Zenica (IPI).  Brojne malverzacije On nije želio špekulirati kako je uopće bilo moguće smanjenje uplata, ali potvrđuje da su smanjivanja bila drastična. Nezvanično, zabilježene su mnogobrojne malverzacije uplatnicama raznih posrednika u registriranju vozila ili samih vlasnika vozila, kojima se prilikom uplate “izostave nule”, pa se umjesto, naprimjer, 30 KM, uplate samo tri marke u budžet, a potom se dopiše nula prilikom predaje kopije uplatnice u policiju. Tako u budžet “legnu” desetostruko manja sredstva od prikazanih. Nemoć administrativnog osoblja u MUP-ovima da kontroliraju te uplatnice, njihovu vjerodostojnost, ali i neprovjeravanje uplata u budžetskim organizacijama koje koriste ta sredstva je zabrinjavajuća. A izgubljeni su milioni maraka prije nego što je manjak primijećen.  Stvarni iznos razmjera ovih propusta niko zvanično ne želi komentirati niti iznijeti u javnost. Automatizacijom kroz informacioni sistem bi se moglo reagirati prema prekršiocima ovih obaveza. 

– Ovo bi u suštini trebao i morao biti početak primjene produženja registracije vozila na samoj stanici tehničkog pregleda vozila, kao što se to radi u većini evropskih zemalja, u kojima se samo prva registracija obavlja u policiji – kazao je Klisura.  Produženje registracije na stanici Udruženje stanica tehničkih pregleda vozila u Federaciji BiH je još u novembru prošle godine tražilo od nadležnih federalnih i državnih organa konačno usaglašavanje propisa i standarda u cijeloj BiH, potvrdio nam je predsjednik Udruženja Ramiz Begović. 

– Nulti prioritet je hitno uvođenje obaveze evropskih eko-testova ispusnih plinova iz vozila. Oni se sada uglavnom provode, ali ne u skladu s EU standardima, kako se to traži. Stanice tehničkih pregleda već mjesecima traže da se, radi pojednostavljivanja procedura, produženje registracije vozila vrši na samoj stanici, kako je to uobičajeno u svijetu – potvrdio nam je Begović. 

Statistika

U FBiH za 8 godina korištenja sistema tehnički pregled prošlo više od 4 miliona vozila, od čega 2014. 631.508. 

Godinu prije uvođenja informacionog sistema (2007.) taj broj bio 391.387. 

Iako je broj skoro udvostručen, a pojedinačni iznosi uplatnica za registracije veći nego prije osam godina, prihodi su manji.

cazin.net

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE