milo scekic 696x366 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 12, 2021 @ 16:20
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Tako mi vremena – čovjek, doista, gubi, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.

NER FIT

Časni Kur’an Sura Al-‘Asr – Vrijeme.

Tako je svoje prisjećanje na Muamera ef. Zukorlića, iznenadnog preminulog potpredsjednika Narodne skupštine Srbije, bivšeg muftiju sandžačkog i kandidata za reisu-l-ulemu započeo policajac Milo Šćekić, Crnogorac, policajac koji radi u obezbeđenju zgrade Osnovnog suda u Kolašinu, koji je tvrdi da je pročitao više od 3.000 knjiga i da zna Kur’an napamet.

  • Malo je ljudi koji svojim životom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, koji su svojom velikodušnošću sposobni srušiti onu vještačku branu koja dijeli nacione, vjere i uvjerenja. Podstaknut tim spoznajama, ali i znatiželjom, ljubopitljivošću, i željom da pokažem da baštinim slična uvjerenja, inicirao sam razgovor sa tadašnjim muftijom Zukorlićem. Iz našeg razgovora sam ponio toliko impresija da sam kasnije u neposrednim razgovorima, na predavanjima, pa i televizijskim emisijama, na veliko zadovoljstvo publikuma interpretirao taj razgovor, ostajući do kraja fasciniram muftijinim duhom, razumijevanjem, erudicijom, ali i neposrednošću i velikodušnošću koju mi je toga dana tako raskošno ukazao”, naveo je Šćekić.

Muftija je, dodao je, bio i ostao čovjek najdublje porinut u duhovnost Islama.

Tekst se nastavlja nakon reklame
  • Dosezao je u svom duhu vremena Ashaba, pa i Ensarija, ali i čovjek tradicije, nasljednik ljudske duhovne baštine koji je brinuo za očuvanje onog znanja i duha čiji tragovi u ljudskom nasljeđu bude aktivnu potragu za onim neprolaznim, univerzalnim, vječnim. Toliko puta je znao ponoviti da “teži tome da Bošnjaci budu poštovani u svojoj državi Srbiji”, a zatim i ponoviti da svi mi moramo raditi na pomirenju i oprostu koji će nas sve intezivnije spajati i ujedinjavati”, ističe Šćekić.

Muftija Zukorlić je u samom sebi, u svom duhu i djelu srušio onu neprirodnu branu koja nas na Balkanu, na žalost, još uvijek dijeli.

  • Branu između Istoka i Zapada, islama i pravoslavlja, molitve i dove, vjernika i onih koji će to tek postati, Rumija, Selimovića i Skendera Kulenovića… U svakom je od nas, negdje u zametku, zavještano neko usavršavanje, i na nama je da to osvijestimo i nastavimo duhovno zavještanje pomirenja i oprosta koje nam je ovaj veliki čovjek toliko puta ukazao. Molimo Allaha dž.š. da mu podari Džennetu-l-Firdeus, a porodici, i cijelom bošnjačkom i muslimanskom ummetu, ali i svom dobronamjernom narodu, sabur”, napisao je Šćekić, te citirao hadis poslanika Muhammeda s.a.v.s.:
  • Meni najbliži od vas bit će o¬ni koji imaju najljepši ahlak (karakter), koji su skrušeni i koji mire i zbližavaju.
LIDER