Portal 072info

Mimohod miliona maski

607_20131105093339_vendettaprotest

Hakeri iz grupe Anonymous danas organiziraju proteste u više stotina gradova, od Sydneya do Seattlea, pod nazivom ‘Marš miliona maski’. Protesti se odvijaju na Dan Guya Fawkesa, koji je 5. decembra 1605. bio jedan od sudionika neuspješnog pokušaja dizanja zgrade britanskog parlamenta u zrak. Po njemu su ime dobile i prepoznatljive maske koje sudionici protesta nose.

Protesti bi se trebali održati u više od 400 gradova, a najiščekivaniji su oni u glavnim gradovima kao što su Washington i London.

‘Mimohod Miliona Maski’ (MMM) se 5. decembra održava divljem svijeta sa svrhom izražavanja nezadovoljstva i protesta iz niza razloga kao npr. protiv svjetskih vlada, protiv fašizma 21. stoljeća kao što je neoliberalni kapitalizam, banksteri, ratovi i imperijalizam, protiv rastuće nezaposlenosti & siromaštva, smanjivanja ljudskih & radničkih prava uz istovremen rast policijskih država diljem svijeta, protiv GMO-a, protiv špijuniranja ljudi na internetu i kršenja privatnosti’, poručuju iz Anonymousa Croatia.

dnevnik.hr

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box