Portal 072info

Mine prijete kupačima i ribolovcima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kupanje i ribolov u rekama na području Bosne i Hercegovine tokom nadolazećih toplih dana biće izuzetno rizični, s obzirom da se u rekama nalazi neutvrđen broj mina koji su u vodi završili usled bujica.

Dokle su mine sa minskih polja, pogotovo onih u priobalju, “otplivale” i gdje su se zaustavile, navodi banjalučki dnevnik, niko sa sigurnošću ne sme da kaže, ali je jasno da je BiH uz poplave dobila novi problem sa kojim treba da se suoči u narednom periodu, pišu “Nezavisne novine”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Prema poslednjim mapama koje su objavljene na internet stranici UN-a za BiH, mina bi najviše moglo biti u reci Bosni, koja je plavila minirana područja u Maglaju, Doboju, Zavidovićima i Žepču, zatim Savi koja se izlila na “sumnjivim” mjesta u Srpcu i Brodu, ali i u Uni u BosanskojKrupi, Drini u Bratuncu, Sapni, Zvorniku…

Inače, u BiH ne postoji nijedan licencirani tim specijalizovan za uklanjanje mina pod vodom, pa u Centru za uklanjanje mina u BiH, svjesni potencijalnog problema, najavljuju saradnju sa stručnjacima iz regiona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“U petak će biti održan još jedan sastanak u vezi sa regionalnom saradnjom timova za uklanjanje mina iz Srbije, Hrvatske i BiH, gdje će se naći i jedan tim iz Crne Gore koji se bavi podvodnim deminiranjem”, potvrdio je listu predstavnik Centra Saša Obradović.

Zvanični podaci govore da je veličina minski sumnjive površine u BiH 1.218,50 kilometara kvadratnih ili 2,4 odsto u odnosu na ukupnu površinu zemlje, zbog čega je ugrožena bezbjednost 540.000 građana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pomoćnik direktora za deminiranje u Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske Dragan Kos kaže da nije poznato koliko mina je završilo u rekama i da je to proces koji će, s obzirom na srazmere katastrofe, trajati mjesecima.

“Kod nas je vršena analiza i obeležavanje minskih polja. Doboj je najzagađeniji minama, tako da je moguće da ih ima u rekama koje se na njega naslanjaju”, precizirao je Kos i dodao kako takva opasnost postoji i u rekama u Modriči i Šamcu.

Ipak, kako je rekao, razmjere nisu toliko velike da bi ljudi počeli da izbjegavaju reke i riječne prilaze.

“U svakom slučaju, potrebno je uraditi jednu dobru procenu rizika, nakon čega bi moglo biti savjetovano ljudima da li da se kupaju na tom području, ili ne”, smatra Kos.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prijedor, Bijeljina, Brčko, Šamac, Doboj, Gradačac, Gračanica, Zavidovići, Kalesija i Tuzla samo su neki od gradova gdje su nakon majskih poplava pronađena neeksplodirana ubojita sredstva.

U vezi s tim problemom u BiH se već nekoliko dana nalaze američki stručnjaci za mine, koji će narednih nekoliko sedmica pomagati lokalnim deminerima da otkriju i uklone neke od 120.000 mina koje su mogle da budu pomerene u poplavama.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME