Portal 072info

“Mini Šengen” bi unaprijedio ekonomske odnose u regionu

AB9B1F33 15A2 4F69 ADF3 D439A58719FE
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kosovo i Srbija u Vašingtonu su potpisali sporazum kojim je postignut napredak prvenstveno na ekonomskom planu.

Potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu Kosovo je ujedno dobilo i otvorenu pozivnicu da se priključi inicijativi „mini Šengen“, a koja prije svega podrazumijeva jedinstveno ekonomsko tržište država u regionu.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.409.0_en.html#goog_887938482

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stav RS

Podsjećamo, do aprila ove godine i za BiH i Republiku Srbiju na snazi su bile stopostotne carine na uvoz bilo kojih proizvoda na teritorij Kosova. 

Zbog stava predstavnika Republike Srpske u BiH jasno je da ne može doći do priznanja nezavisnosti Kosova. Međutim, postavlja se pitanje hoće li član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pratiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i omogućiti našoj zemlji da potpiše neke ekonomske sporazume s Kosovom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, Kosovo je bitan vanjskotrgovinski partner za BiH i jedna od rijetkih država u svijetu s kojima imamo suficit, izvozimo više nego što uvozimo. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, naša zemlja je u prvih sedam mjeseci ove godine na Kosovo izvezla robe u vrijednosti višoj od 33 miliona KM, a uvezla nešto više od 8,5 miliona KM.

Predsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković za „Avaz“ je kazao da je Komora i ranije upozoravala da je problem između BiH i Kosova prije svega politički, a ne ekonomski.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Prije svega, mislim na vrijeme kad su nam uvedene takse zajedno sa Srbijom. Tad smo izgubili tržište od 160 miliona KM. S početkom ove godine to tržište smo počeli vraćati, ali naše pozicije je popunio neko drugi. Ostala je prilika koju moramo iskoristiti – istakao je Vuković. 

Govoreći o sporazumu koji su potpisali predstavnici Srbije i Kosova u Vašingtonu, Vuković ističe da će bh. privrednici posmatrati kako će Predsjedništvo BiH reagirati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mi se nadamo da će odluke koje se donose ići u korist ekonomije u kojoj nije baš sjajno stanje. Potpisivanje sporazuma je možda prva pozitivna vijest koja se može odraziti na ekonomiju u širem kontekstu regiona. Moramo da krenemo putem tolerancije, da pružimo ruku, jer ekonomija je ono nešto što će nas povezati – naglasio je Vuković.

Radne dozvole

Inače, „mini Šengen“ trebao bi ujediniti tržišta Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore i BiH.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inicijativom su predviđeni izdavanje zajedničkih radnih dozvola, priznavanje kvalifikacija i diploma bez dodatnih procedura, razmjena studenata, zajednički projekti za istraživanje i razvoj, uvođenje 24-satnog radnog vremena svih inspekcijskih službi na granicama, jedinstven paket dokumentacije potrebne za tranzit robe…

Odluka sljedeće sedmice?

Bh. privrednici se nadaju da će vlast u našoj državi odlučiti da bude dio ove inicijative te da će bh. kompanije imati otvoren pristup novom zajedničkom tržištu od oko 18 miliona stanovnika. Konačan stav po ovom pitanje trebalo bi donijeti Predsjedništvo BiH na sjednici koja bi se trebala održati sljedeće sedmice. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Avaz

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)