AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Privrednici kojima je zbog pandemije onemogućen rad prema odluci Republičkog štaba biće isplaćena minimalna plata i doprinosi za period u kojem ne budu radili, istakao je premijer Republike Srpske Radovan Višković, nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeka” i Sekcije frizera i kozmetičara pri Zanatsko-preduzetničkoj komori Republike Srpske.

– Mjere nisu ničiji hir, želja, ničija volja. Republika Srpska je prema ovoj branši imala najliberalnije mjere u regionu – naglasio je Višković.

On je dodao da svaki od privrednih subjekata pojedinačno će podnositi prijavu, kako bi sagledali reprograme za 2020. godinu, a onda mogli da dobiju poresko uvjerenje, te pristup Garantnom fondu.

Višković je pojasnio da će kompletni doprinosi i minimalne plate za mjesec mart biti isplaćene, čak i u slučaju da zatvarnje potraje samo sedam dana.

Rekao je da će već u petak ići u realizaciju onog što su dogovorili na jučerašnjem sastanku.

– Razumijemo probleme u kojima se sektor ugostiteljstva nalazi. Dogovorili smo da već u petak sjednemo sa ministrom trgovine i ministrom finansija i krenemo u realizaciju onoga što smo danas ovdje dogovorili – istakao je Višković.

On je najavio i mogućnost otvaranja frizerskih i kozmetičkih salona.

– Kozmetički saloni i frizeri dali su primjedbu da oni nisu ta branša koja ugrožava zdravlje ljudi, da prihvataju jednog po jednog klijenta, tako da će im vjerovatno poslije isteka ovih sedam dana mjera biti dozvoljen rad – istakao je Višković.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će se ići u postepeno otvaranje čim se za to steknu uslovi.

Ona je dodala da se ne zna kada će to biti, ali je izrazila nadu da će dolaskom toplijeg vremena biti lakše nositi se s pandemijom.

“Sad gledamo kako da svi preživimo ove mjere”, rekla je Cvijanović.