Portal 072info

Ministar Bukvarević posjetio ZDK

Federalni ministar za boračka pitanja, Salko Bukvarević posjetio je danas sjedište Zeničko dobojskog kantona gdje je razgovarao sa premijerom Miralemom Galijaševićem,predsjedavajućom Skupštine,Draženkom Subašić i resornim kantonalnim ministrom,Fahrudinom Čolakovićem.
-Zvaničnike ZDK upoznao sam o onome šta je Vlada i federalno ministarstvo uradilo u prošloj,te planovima za 2016. godinu,izjavio je ministar Bukvarević.
Održan je i radni sastanak sa načelnicima općina i predstavnicima kantonalnih boračkih udruženja.
Na razmatranju je bio Zakon o pravima demobilisanih boraca,Zakon o boračkim organizacijama,te Informacija o aktivnostima i ciljevima Fondacije za pravnu pomoć.
U pitanju su radne verzije ovih zakonskih rješenja,kojima je cilj uvođenje reda u oblast boračko-invalidske zaštite,kazao je federalni ministar,Salko Bukvarević.
Što se tiče Zakona o demobilisanim borcima,sa ukupno 14 prava, on će regulisati važna pitanja,među kojima pravo na zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje,kazao je Bukvarević. Ukazao je i da će novi Zakon o boračkim udruženjima uvesti više reda prije svega u pogledu jasnijih i strožijih kriterija kako se može formirati i registrovati udruženje koje zastupa ovu populaciju.
Predsjednik Koordinacije boračkih udruenja na nivou F BiH, Šerif Patković naglašava da je bolje je biti bez nekog udruženja ako ne izvršava svoju svrhu.
-Nama udruženja trebaju da obilježavamo značajne događaje ali se i danas bavimo statusnim problemima.
-Pom svemu sudeći više udruženja i organizacija morat će se na nivou F BiH udružiti,cijeni Patković.
Resorni kantonalni ministar,Fahrudin Čolaković nada se na novi federalni Zakon o demobilisanim borcima neće značiti nova veća izdvajanja,te podsjeća da je u ovogodišnjem budžetu ZDK za boračku populaciju planirano 4 posto odnosno oko 9,3 miliona maraka. 

rtvze.ba

Podijelite članak