AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ministar privrede KS Adnan Delić poslao je poruku svim privrednicima u Kantonu Sarajevo ističući da niko neće biti zaboravljen tokom pandemije te da će svi dobiti pomoć.

Delić je kazao da je u trenutnoj situaciji veoma bitno da se očuva zdravlje svakog čovjeka, ali također i spasi privreda.

“Poručujem svim privrednim subjektima koji posluju na području Kantona Sarajevo da ih nećemo ostaviti na cjedilu. Shodno tome, kao što znate, i ranije su u budžetu Ministarstva privrede KS planirana sredstva u iznosu od 21 milion KM, koja planiramo utrošiti i implementirati u prvoj polovini ove godine”, kazao je Delić.
Kako je naveo, trenutno je u fazi izmjene i dopune Zakon o ublažavanju negativnih posljedica pandemije na osnovu kojeg će se vršiti isplata tih sredstava.

“Pored te stavke, u budžetu je planirano i 8,5 miliona KM za poticaj maloj privredi. Također, u izradi su i projekti koji će biti na Vladi KS krajem marta, što znači da će javni pozivi biti krajem aprila, tako da će svi privredni subjekti na njih moći aplicirati”, naveo je Delić.

Odluka o poticaju poljoprivrednoj proizvodnji je već u izradi i budžet za tu svrhu je 6,1 milion KM.

“U našem budžetu su planirana sredstva za uređenje infrastrukturalnih projekata u kontekstu opremanja poslovnih zona. Ta sredstva iznose šest miliona KM. Nadamo se da ćemo u prvoj polovini ove godine implementirati ukupno 41,6 miliona KM za privredu i riječ je o najznačajnim sredstvima u jednom kantonu”, dodao je.

Podsjetio je na lockdown koji je počeo jučer u 20:00, a završava u ponedjeljak u 7:00 sati ujutro u Kantonu Sarajevo te najavio da će Ministarstvo privrede djelovati u skladu sa svojim nadležnostima.

“Pratit će se epidemiološka situacija i u slučaju da se produži lockdown Ministarstvo privrede će obeštetiti svaki privredni subjekt, a sve u dogovoru s Kriznim štabom i Vladom KS. Gledamo širu sliku i u ovom trenutku nije dobro da izdvajamo ijednu djelatnost, pogotovo ugostitelje koji su najpogođeniji pandemijom. Obećavamo da vas nećemo ostaviti same”, poručio je Delić.