drljaca
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 13, 2021 @ 16:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Ministar rada i socijalne politike i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača obratio se delegatima i gostima na Trećem kongresu Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

NER FIT

– Zadovoljstvo i čast mi je što vam se mogu danas obratiti. Želim izraziti zadovoljstvo i ponos što smo se danas u ovako velikom broju okupili u našem dragom Mostaru iz svih krajeva naše lijepe BiH. Savez za bolju budućnost, nakon 12 godina od Osnivačke skupštine i Prvog kongresa, i dalje predstavlja jedan od temeljnih, nezaobilaznih faktora političke scene i stabilnosti BiH. Na našem prvom kongresu poručeno je da će se graditi moćan i referentan projekt koji će pružiti mnogo pozitivne energije, ekonomski razvoj i integracije, jednake šanse za sve građane, da BiH, kao jedinstvenu i multietničku državu, možemo sačuvati ako usmjerimo cjelokupnu energiju i društvo prema ekonomiji, a ne politici – kazao je Drljača.

Istakao je da su to osnovni temelji i vrijednosti SBB-a, kao impozantnog političkog projekta kojem i on, s ponosom, pripada.

Zaštita prava radnika

– Prethodnih šest godina borio sam se, kao i moje kolege ministri u Vladi FBiH, da svoju dužnost obnašam na profesionalan, nezavisan i državnički način. Sektor rada i socijalne politike kojim rukovodim je jedan od najsloženijih i najosjetljivijih sektora u Vladi FBiH koji se bavi pitanjem radnika i penzionera i ranjivih socijalnih kategorija. Za vrijeme naših mandata provodili smo i provodimo značajne reforme u oblasti radnih odnosa, zaštite na radu, zapošljavanja, reformi u oblasti socijalne politike, zaštite porodica s djecom, civilnih žrtava rata i osoba s invaliditetom. Novim Zakonom o radu, na potpuno novi način, uredili smo radno zakonodavstvo. Utvrdili smo veću fleksibilnost radnih uslova u smislu reformi tržišta rada, obaveza poslodavaca s ciljem suzbijanja i smanjivanja rada nacrno, kako bi dodatno zaštitili prava radnika, uključujući noćni rad, rad za vrijeme trudnoće i porođajnog odsustva – rekao je Drljača.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Dodao je da su nakon 30 godina dobili Zakon o zaštiti na radu, kojim se, u skladu s međunarodnim standardima, uređuje sistem mjera, aktivnosti i pravila u vezi s provođenjem i poboljšanjem sigurnosti zdravlja radnika na radu.

Nema uspješne reforme bez konsenzusa socijalnih partnera

– Raniji zakon bio je donesen 90-ih godina u bivšoj SFRJ. Zaista, puno toga se promijenilo za ovih 30 godina, koliko je trebalo da se donese Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova Federacije BiH, kojim smo pravno uredili rješavanje sporova putem mirovnih i arbitražnih vijeća. Cilj zakona je da se radni spor riješi u što kraćem periodu, ostvare uštede i rasterete sudovi. Dakle, ušteda vremena, materijalnih sredstava i rasterećenje sudova. Naravno, mogu tražiti zaštitu i putem suda ako nisu zadovoljni ovim. Neosporno je da nema uspješne reforme bez konsenzusa socijalnih partnera u bitnijim društvenim i ekonomskim odnosima. Bilo je važno donijeti zakon kojim će se na sistematičan način urediti oblast reprezentativnosti Sindikata udruženja poslodavaca kako bi se mogao pokrenuti i voditi socijalni dijalog – naglasio je Drljača.

Rekao je i da Strategija za zapošljavanje u FBiH 2021. – 2027. godina predstavlja platformu za provođenje aktivnosti i mjera u FBiH u oblasti zapošljavanja u narednom periodu.

– Cilj strategije je povećati zaposlenost u skladu s potrebama tržišta rada, jačati kapacitete privatnog sektora otvaranjem novih radnih mjesta, uključiti osobe u nepovoljnom položaju na tržište rada… Od 2018. godine provodi se projekt zapošljavanja u FBiH u saradnji sa Svjetskom bankom. Aktivnostima Ministarstva rada i socijalne politike osigurano je 28 miliona eura za realizaciju projekta. Masovnije zapošljavanje predstavlja jedno od strateških opredjeljenja SBB-a – poručio je ministar Drljača.

Penzije se redovno uplaćuju, bez kašnjenja

Naglasio je da su u oblasti sistema PIO provedene značajne reformske mjere, s ciljem finansijske stabilnosti sistema PIO, pravičnijeg izračuna penzija i zaštite standarda penzionera.

– Uveden je novi način izračuna penzija prema kojem visina penzije zavisi od perioda staža i osiguranja te uplaćenih doprinosa. Također, ovim zakonom prepoznati su svi policijski službenici, a posebnu zaštitu imaju porodice šehida i poginulih boraca. Uspjeli smo finansijski stabilizovati sistem PIO. Dug Vlade FBiH u februaru 2014. prema Zavodu PIO iznosio je 180 miliona KM. Dug je izmiren, a penzije se redovno uplaćuju, bez kašnjenja, prvog u mjesecu i usklađuju bez obzira na očigledan porast broja penzionera – istakao je Drljača.

Prelaskom na trezorski način poslovanja od januara 2000. godine Federacija BiH je garant stabilnosti isplate penzija za 426.000 korisnika, a eventualne nedostatke sredstava doprinosa namiruje iz budžeta FBiH, naglašava on.

SBB kao faktor stabilnosti i napretka BiH

– Napominjem da je isplata penzija drugi prioritet, odmah nakon isplate unutrašnjeg i vanjskog duga. Pristupili smo i temeljnoj reformi socijalne politike, što podrazumijeva uspostavu adekvatnog i efikasnog sistema socijalne zaštite i zaštite porodica s djecom, uključujući i dječiji doplatak. Donijeli smo i zakon kojim se uređuju podrška i smještaj hraniteljskim porodicama djece bez roditeljskog staranja, odraslih osoba bez porodične zaštite i starijih, iznemoglih i osoba s invaliditetom – rekao je, između ostalog, Drljača.

Naglasio je da je donesen i zakon o roditeljima njegovateljima kojim je definiran status roditelja čija djeca ne mogu da samostalno obavljaju svoje osnovne funkcije.

– Roditelji njegovatelji imaju status zaposlenika i u obaveznom su osiguranju te imaju pravo na mjesečnu naknadu u iznosu najniže neto plaće u FBiH, a u skladu sa Zakonom o radu, imaju i pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti. Ministarstvo, također, uspješno finansira 9.500 civilnih žrtava rata, radi se o 26 miliona KM na godišnjem nivou. Cijeneći vaše vrijeme, dat je samo presjek osnovnih aktivnosti koje Ministarstvo provodi. Naravno, nastavljamo dalje s reformama. SBB se u proteklom periodu pokazao kao faktor stabilnosti i napretka BiH. Kao glas razuma, mi se odgovorno bavimo osnovnim interesima građana i društva u cjelini. Siguran sam da će to biti tako i u budućnosti – zaključio je Drljača.

LIDER