m 1
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 4, 2022 @ 20:25
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Više od 300 vlasnika naoružanja sa područja USK našlo se na udaru sankcija iz novog zakona o oružju i municiji. 

Zbog isteka roka važenja dozvola za oružje njima su izrečene novčane kazne u iznosu od po 1.000 KM, a prijeti im i oduzimanje oružja na period od dvije godine. Većina sankcioniranih zatražila je sudsko odlučivanje.

– Ako se građanin primjereno ponaša i nema nekih prekršaja javnog reda i mira, te drugih osnova za oduzimanje oružja, ja se slažem da je ova norma prestrogo postavljena. Ona je postojala i u ranijem zakonu, a zašto se nije primjenjivala ne znam – kazao je za „Avaz“ ministar unutrašnjih poslova USK, Nermin Kljajić.

Dozvole istekle i prije 10 godina

USK je prvi kanton u BiH koji je zakon o oružju i municiji uskladio sa evropskim propisima. Pored ostalog, onima koji to žele omogućio je kupovinu neograničenog broja komada naoružanja i municije, ima nultu stopu tolerancije na korištenje alkohola, a nelegalno posjedovanje naoružanja više ne predstavlja prekršaj već krivično djelo. Problem na početku primjene novih propisa, pojašnjava ministar Kljajić, pojavio se kod osoba kod kojih su rokovi važenja dozvola za oružje davno istekli, nekima čak i prije 10 godina.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Mi trenutno sagledavamo primjedbe od strane sportskih i lovačkih društava i sigurno da će određene primjedbe na zakon i način njegove primjene biti usvojene. Ubrzo ćemo pokrenuti proceduru izmjene zakona jer mislimo da su sankcije prestrogo postavljene. Ako je čovjeku istekao oružani list malo je prestroga kazna od 1.000 KM i da mu se oduzima oružje na period od dvije godine. Potrebno je ostaviti rok za plaćanje kazne, a ako se ponaša primjereno i nisu ispunjeni neki drugi uslovi za oduzimanje oružja mislim da je mjera oduzimanja oružja nepotrebna. Dakle, zadržaćemo novčanu kaznu u malo manjem iznosu, bez zaštitne mjere u smislu dvije godine zabrane izdavanja nove dozvole – ističe Kljajić.

Više odgovornosti

Zakon u suštini ocjenjuje dobrim ali poziva na više odgovornosti, kako vlasnika naoružanja, tako i lovačkih i sportskih društava.

– Ja moram voditi računa kad mi ističe saobraćajna dozvola i na vrijeme registrirati automobil. Ista situacija je i kod ovih koji koriste naoružanje. Skupštinske zastupnike zbunjuje to što su oni obavezali Upravu policije da na 15 dana prije obavijeste nosioce naoružanja da trebaju produžiti svoje dozvole, ali mi ne možemo obavijestiti nekoga kome je oružani list istekao prije godinu, dvije, pet ili deset – ističe ministar unutrašnjih poslova USK, Nermin Kljajić.

LIDER