Ministar Marić posjetio uzgajivače goveda u Zavidovićima, Žepču i Maglaju

zdk.ba
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Petorica uzgajivača goveda na području općina Zavidovići i Žepče upoznali su Vinka Marića, ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) sa poteškoćama koje im otežavaju rad u uzgoju tovnih junadi i muznih krava.

Uzgajivači su se požalili da od matičnih općina ne dobijaju podsticaje, iako je to uobičajena praksa u ostalim općinama ZDK-a.

– Vlada našeg kantona će pronaći modus da pomogne uzgajivačima i podstakne razvoj stočarstva u svim općinama. Uzgajivačima nedostaju sigurni i viši podsticaji, nedostaje im mehanizacija ali i regresiran dizel, a takav vid podrške je ustaljena praksa širom svijeta – rekao je ministar Marić.

ČITAJ JOŠ:  Doktor Pašalić odgovara da li roditelji trebaju vakcinisati svoju djecu?

Hidajet Fejzić, uzgajivač ovaca, junadi i muznih krava iz Begovog Hana smatra da država može pomoći u mnogim segmentima, ali da njegovoj farmi najveći problem predstavlja nedostatak pitke vode.

– Mogli bi vodu dovesti iz susjednih Šagovića, ali to je krupna investicija koja bi riješila naše probleme – kazao je Fejzić.

Perica Kresić, uzgajivač tovnih junadi iz Lupoglava kod Žepča smatra da bi kantonalna vlast u saradnji sa višim nivoima vlasti mogla pomoći u nabavci mehanizacije koja je svim uzgajivačima prijeko potrebna.

ČITAJ JOŠ:  Ferid iz Kaknja: Četiri brata u jednoj avliji, nikad se ni žene nisu posvađale

Sličnog mišljenja je i Marijan Tadić iz Viništa koji na svojoj farmi ima 88 goveda. On je ministru Mariću prenio mišljenje da bi podrška u regresiranom dizelu, po strogo utvrđenim pravilima, bila među prvim prioritetima.

Amir Bećiragić iz Močila kod Zavidovića, koji se opredijelio za proizvodnju mlijeka, kaže da je otkupna cijena mlijeka porasla na 97 feninga i da proizvođači mlijeka uz podsticaje mogu da “prežive”, kao i to da očekuje mnogo veće učešće države u subvencioniranju.

ČITAJ JOŠ:  Zenička inspekcija u januaru izrekla kazne od 37.905 KM

Problemi Marka Pervana, dugogodišnjeg farmera iz Strupine kod Maglaja, slični su problemima ostalih uzgajivača, a najveći je nedostatak radne snage.

– Od Nove godine pokušavam da nađem jednog radnika, ali teško ide – kaže Pervan.

Ministar Marić je najavio da će nastaviti sa posjetama vodećim uzgajivačima, ali i ostalim poljoprivrednim proizvođačima ZDK-a, kako bi se upoznao sa njihovim problemima te počeo da rješava zahtjeve koje je moguće odmah riješiti.

GODISNJICA
MARKETING