Ministar Nermin Kljajić: Privedena su tri Marokanca zbog sinoćnjeg pokušaja ubistva u Bihaću

m 39

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić za “Avaz” je rekao da su privedena tri Marokanca zbog sinoćnjeg pokušaja ubistva mladića u Bihaću.

– Naši istražitelji još istražuju sinoćnji događaj. Tri Marokanca su privedena i danas ćemo imati potpunije informacije zbog čega je došlo do pokušaja ubistva – kazao je Kljajić.

Istakao je da je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), kao ministar sigurnosti BiH upozoravao da su migranti sigurnosna prijetnja.

– Mi u USK te tvrdnje možemo potvrditi na osnovu krivičnih dijela, prekršaja i incidentih situacija. Mislim da Služba za poslove sa strancima treba ozbiljno razmotriti pitanje njihovog kretanja i u kojem vremenskom intervalu. Migrant u 22 sata nema šta tražiti po ulicama Bihaća, a sinoćnji događaj uprave te tvrdnje i pokazuje. Još jedan argument zbog kojeg mi zagovaramo ograničavanje slobode kretanja jeste da mi ne znamo ko su ti ljudi, jesu li u svojim zemljama učinili određena krivična djela i došli u BiH. Sve dok se ti navodi ne provjere sigurno da takva lica moraju biti pod kontrolom državnih organa – naglasio je Kljajić.

U MUP-u USK održan je i redovni kolegij na kojem se razmatra sigurnosna situacija na području USK.

Avaz