Ministar Tuka prisustvovao obilježavanju kakanjskog Dana šehida i poginulih boraca

Ministar Tuka prisustvovao obilježavanju kakanjskog Dana šehida i poginulih boraca

rsz_kamenica07

Ekrem Tuka, ministar za boračka pitanja prisustvovao je, u ime  Vlade Zeničko-dobojskog kantona, 28. aprila završnoj manifestaciji obilježavanja Dana kakanjskih šehida i poginulih boraca. Ova manifestacija održana je na spomen obilježju u Popovoj Luci (Kamenica-Zavidovići) , polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe, prikladnim vjerskim programom i obraćanjem zvaničnika Zeničko-dobojskog kantona, Općine Kakanj i Zavidovići i predstavnika boračkih organizacija.Inače, zvanični program je počeo  dolaskom više od stotinu učesnika marša Stazama kakanjskih heroja, koji su sa Ponijera do Popove Luke, prolazili ratnim stazama boraca koji su domovinu branili na Vozućkom ratištu. Pred više stotina članova porodica, saboraca, učesnika rata, građana Kaknja i Zavidovića, imena svih 107 šehida i poginulih boraca, koja su uklesana u ovom spomen obilježju, pročitala su dva mladića, sinovi boraca koji su poginuli na Vozućkom ratištu: Alem Smolo i Alem Škulj.

Potom su se prisutnima prigodnim riječima  obratili  načelnici Kaknja i Zavidovića, Nermin Mandra, i Suad Omerašević,  predstavnici  boračkih udruženja kao i ministar za boračka pitanja Ekrem Tuka koji je između ostalog kazao:

“Danas se prisjećamo i ukazujemo dužno poštovanje prema  107 kakanjskih šehida koji  su dali svoje živote u odbrani naše domovine. Ova žrtva  ne smije biti zaboravljena , ne samo zbog njih i plemenitog cilja za koji su dali svoje živote, već i zbog njihovih porodica koje su danas ovdje prisutne i kojima također moramo ukazati najveće poštovanje. Kako ne bismo dozvolili da se ovakva stradanja više ikad dese u budućnosti, moramo  prenositi na mlade generacije vrijednosti i običaje obilježavanja ovakvih događaja iz naše bliže historije.”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE