Portal 072info

Ministar zdravstva ZDK o situaciji u Zenici: Nema potrebe za panikom

sa live u 1210 271020 12 12 48 11 Still001
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Kantonalnoj bolnici u Zenici blizu 100 uposlenika je zaraženo. Očekuje se da će taj broj rasti tokom dana, nakon što se izvrše testiranja i stignu rezultati. Uprkos tome – Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona poručuje da strahu i panici nema mjesta. Saglasan je da je situacija nestabilna, ali je rekao kako ovaj kanton je imao deficitarnog stručnog kadra i prije same pandemije.

“Zdravstveni sektor odgovara aktuelnim potrebama stanovnika u kapacitetima kojima raspolaže. Nema potrebe za panikom, senzacionalizmom. Opasnost od urušavanja zdravstvenog sistema je krenula od marta, nismo u većoj opasnosti nego što smo bili”, rekao je u razgovoru za N1 Jupić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

On je optimista u ovom slučaju, iako je direktor zeničke bolnice Rasim Skomorac izrazio zabrinutost.

“Profesije koje su nam bitne nisu sada postale deficitarne, to je dugi vremenski period. Sa sedam infektologa i 15 anesteziologa smo ušli u pandemiju. Sarajevo ima 50. Ja po prirodi nisam paničar, ne znam šta bi panika donijela. Zamolio bih sve da shvate ozbiljnost situacije, da pomognu zdravstvenom sektoru, a ako svi damo doprinos, ovu situaciju ćemo prebroditi”, rekao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako će prodor infekcije COVID-19 biti riješen u Kantonalnoj bolnici Zenica?

“Imali smo prodor infekcije u dva, tri navrata. Ovaj broj uposlenika, poslije devet mjeseci, je nešto što se moglo očekivati. Radit će se reorganizacija, menadždmet će odgovoriti zadacima. Građani treba da se pridražvaju naredbi, Vlada da prati dešavanja. Siguran sam da ćemo to nastaviti raditi u kapacitetima u kojim možemo”, izjavio je Jupić za N1.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U ZDK se želi obezbijediti i dodatni broj educiranog kadra, ali ono što će teže riješiti je nedostatak specijalističkog i subspecijalističkog kadra, naveo je sagovornik Ivane Erić za N1.

Jupić je pohvalio Zeničane, koji se odgovorno ponašaju prema njegovom mišljenju.

“Da nije bilo discipline ne bi ovo sve mogli postići. Neki ovo doživljavaju neozbiljno. Lažna je hrabrost negirati ovu situaciju i ugrožavati druge živote. Ovog momenta ima ko liječiti ljude u kapacitetima koje imamo”, rekao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na koncu razgovora izrazio je nadu da neće doći do skoka broja zaraženih osoba iz zdravstvenog sektora, dok je ranije u razgovoru za N1, Rasim Skomorac, direktor bolnice poručio da sve dok je i jedan ljekar u bolnici – neće se govoriti o kolapsu i havariji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Austrija uvodi stroge mjere na granicama za Božić

Portal 072info

Čerkez: Bit ćemo primorani da se vakcinišemo

Portal 072info

Manji broj oboljelih u sedam dana, ali je smrtnost u porastu

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME