Portal 072info

Ministarstvo odbrane BiH nije ispoštovalo Sporazum o prodaji viška naoružanja

Ministarstvo odbrane BiH nije ispoštovalo Sporazum iz 2008. godine, koji su sklopili Vijeće ministara BiH i entitetske vlade kojim se podrazumijeva prodaja viškova naoružanja, municije, minsko-eksplozivnih sredstava i pokretne vojne imovine, čija je vrijednost od 180 do 200 miliona dolara.

Navedeno je to u obrazloženju za donošenje aneksa koji je Republička direkcija za promet naoružanja i vojne opreme, na osnovu zaključaka Vlade Republike Srpske, nedavno dostavila Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje, piše “Glas Srpske”.

U tom dokumentu je predložen i način za hitno rješavanje ovog problema. – Ako bi aneks bio prihvaćen i prodaja krenula od septembra, do kraja 2021. godine bili bi ostvareni prihodi od 120 miliona dolara. BiH bi dobila 20 miliona, Republika Srpska i Federacija BiH (FBiH) po 40 miliona, a remontni i proizvodni kapaciteti namjenske industrije 20 miliona dolara – navedeno je u aneksu, koji je prihvatila i Vlada FBiH.

Član Zajedničke komisije parlamenta BiH za odbranu i sigurnost u ostavci Dušanka Majkić kaže da su viškovi davno trebali da budu prodati, a posebno oni koji se vode kao imovina Vojske RS.

– Postoji čak i Sporazum o prodaji koji je sačinjen uz pomoć NATO-a, ali tadašnji ministar odbrane BiH to nije prihvatio, jer predstavnici Bošnjaka to ne dozvoljavaju. Sada donose odluke o donaciji naoružanja Afganistanu i drugim zemljama, umjesto da bude prodano, a donirano oružje uzimaju iz onoga što je pripadalo Vojsci RS ili Vojsci FBiH – rekla je Majkić.

Ona smatra da će opsterukcije prodaje nastaviti da vrši Ministarstvo odbrane BiH, ali i Vijeće ministara BiH.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box