Portal 072info

Ministarstvo odbrane BiH: Nije prekršen zakon povodom učešća Oružanih snaga na proslavi Dana RS

Ministarstvo odbrane (MO) BiH saopštilo je danas da je unutar ministarstva i lanca komandovanja Oružanih snaga (OS) BiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis povodom učestvovanja OS Trećeg puka, koji baštini tradiciju Vojske RS, na obilježavanju 9. januara, Dana RS u Banjaluci.

“Oružane snage BiH potvrdile i očuvale su se kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obveza”, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane BiH. Iz tog ministarstva je saopšteno da je povodom događaja u Banjaluci juče održan sastanak na kome su bili ministar obrane Marina Pendeš, zamjenici ministra Sead Jusić i Boris Jerinić, sekretar ministarstva Muhameda Smajića, načelnika Zajedničkih snaga OS BiH general-pukovnika Ante Jeleč, zamjenik načelnika general-bojnika Mirko Tepšić i general-bojnika Senada Mašovića.

Oni su se usaglasili kako na MO i OS BiH ne smiju i ne mogu uticati dnevnopolitička zbivanja te da menadžment i personal MO i OS BiH ostaje predan ispunjavanju svih planova i ciljeva koji se nalaze pred Institucijom u narednom periodu, u svezi održavanja prosperiteta, efikasnosti i jačanja OS BiH, provodeći planove i izvršavajući obaveze na domaćem i međunarodnom planu. Istaknuta je potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te potrebnim doradama učiniti ih boljim s manjom mogućnošću nedorečenosti u njihovoj primjeni pri provođenju zadataka OS BiH.

“S obzirom na navedeno, menadžment MO BiH planira održavanje sastanka s članovima Predsjedništva BiH kako bi detaljnije definisali određene procedure i time izbjegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći”, navodi se u saopštenju ministarstva.

nezavisne.com

Podijelite članak