Portal 072info

Ministarstvo odbrane BiH: Pokrenuta istraga protiv vojnika Mirze Džidića koji je na Facebooku prijetio novinarki Lejli Čolak

Nakon informacije u medijima da je pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Mirza Džidić putem društvene mreže Facebook uputio ozbiljne prijetnje Lejli Čolak, novinarki portala Kliks, u Ministarstvu odbrane BiH pokrenute su istražne radnje radi utvrđivanja činjenica.

I ministrica odbrane BiH Marina Pendeš oštro je osudila svaki oblik neprimjerenog ponašanja pripadnika OSBiH.

Kako je saopćeno, ministrica će poduzeti sve mjere kako bi se takav način ponašanja spriječio u skladu sa zakonskim propisima.

Po okončanju istražnih radnji, javnost će biti blagovremeno obaviještena, saopćeno je danas iz Ministarstva odbrane BiH kojem je u međuvremenu stiglo dosta upita o načinu na koji će Oružane snage BiH reagirati prema svom pripadniku i da li postoji etički kodeks ponašanja svih pripadnika.

– Oružane snage BiH imaju propisan Etički kodeks ponašanja vojnih osoba u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, koji utvrđuje osnovne standarde etičkog ponašanja vojnih osoba u toku obavljanja službe i van službe.

Povreda Etičkog kodeksa ponašanja od vojne osobe povlači moralnu odgovornost, a ako je vojna osoba povrijedila odredbe drugih zakona, propisa i Etičkog kodeksa istovremeno, sankcioniše se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definišu tu oblast – citat je iz saopćenja Ministarstva.

Rukovodioci organizacionih jedinica Ministarstva odbrane BiH i komandanti na svim nivoima odgovorni su za dosljedno poštivanje odredbi Etičkog kodeksa, navedeno je također.

Podijelite članak