2 34
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 28, 2021 @ 14:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Raspolažemo informacijama da Ministarstvo pravde BiH ponovo odlaže odluku o registraciji presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga i tako nastavlja blokirati progon zločinaca u BiH, upozoravaju u zajedničkom saopćenju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.

– Serž Bramerc (Serg Brammertz), tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma, već nekoliko godina u izvještajima upozorava Vijeće sigurnosti UN-a o opstrukcijama i blokadama registracije pravosnažnih presuda MKSJ i Mehanizma u pravni sistem BiH. Blokadama i opstrukcijama se pokušavaju zaštititi osuđeni ratni zločinci i osujetiti implementacija sadržaja presuda u pravosudni sistem BiH, te negirati naslijeđe Suda u Hagu – navodi se u saopćenju kojeg potpisuju Munira Subašić i Murat Tahirović.

Iz ovih udruženja navode da predstavnici žrtava od početka rada suda u Hagu zahtjevaju da se pravosnažne presude i presuđene činjenice iz njih koriste u postupcima pred bh. sudovima, ali da se blokadom registracije pravosnažnih haških presuda dodatno kompromitira progon osoba koje se navode u tim presudama. Zbog toga je, uprkos činjenici da su organizacije žrtava, u kontinuitetu i u saradnji sa državnim institucijama, tužilaštvima predavale spiskove sa njihovim imenima, izostalo procesuiranje onih koji su, zajedno sa presuđenim haškim optuženicima, učestvovali u ratnim zločinima i drugim inkriminirajućim radnjama.

– Posebno bismo izdvojili spiskove osoba iz kriznih štabova tzv. srpske republike u BiH, koji se pominju u presudama Karadžić, Mladić, Brđanin i drugim, a koje smo dostavili nadležnom tužilaštvu. Pozivamo Vijeće ministara i Ministarstvo pravde BiH da hitno ispoštuju zahtjev Suda u Hagu, te izvrše registraciju presuda MKSJ i Mehanizma – ističe se u saopćenju.

LIDER