Portal 072info

Ministarstvo prometa BiH čeka zvanični stav, Hrvati slave: Pelješki most zatvara BiH otvoreno more

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je danas da će gradnja Pelješkog mosta početi vrlo brzo, pišu hrvatski mediji

Ovo bi praktično značilo da BiH ostaje bez otvorenog mora, a iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH za sada nema zvaničnih informacija.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– U ovom tenutku nema nikakvih izjava, čekamo zvanične informacije oko studije izvodljivosti. Mi u Ministarstvu nismo dobili nikakav zvaničan stav niti detalje studije – kazao je Vanja Filipović, saradnik ministra Slavka Matanovića.

On je dodao da ni predstavnici EU u BiH nisu Ministarstvu dostavili bilo kakve podatke, a da nije siguran ko je i da li je bio neko iz BiH na sastanku gdje se prezentirala studija izvodljivosti.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

S druge strane Milanović je jasan i kaže da su danas potpuno u pravu kad kažemo da će se taj most graditi, da će to početi vrlo brzo i da će procedura biti dovedena do kraja u zadnjem kvartalu ove godine.

– Ovaj smo postupak doveli do samog početka njegovog izvođenja. Sve kasnije će biti lakše. Dakle, tu je sada novac, tu su sada jasni kriteriji izvođenja, most je odabran od strane onih koji u Europi o tome odlučuju kao najbolja opcija od nekoliko opcija koje su ponuđene – rekao je Milanović na današnjem predstavljanju projekta prometnog povezivanja juga Hrvatske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Rekao je da je riječ o građevinskom, ali i političkom projektu, te da će most omogućiti lakše i sigurnije putovanje ljudi i brže putovanje robe.

Raniji zvanični stav BiH iznesen na svim forumima i prezentacijama tog projekta jasan je i precizan, a to je da nema gradnje Pelješkog mosta koji će onemogućiti BiH da kroz neumski i korčulanski kanal ima pristup međunarodnim vodama i otvorenom moru.

Prema konvencijama, susjedna država ukoliko ima razuđenu obalu kao što je Hrvatska nema pravo praviti nikakve prepreke zemlji koja ima uvučenu duboku obalu kao BiH. Hrvatska ide na varijantu mosta od 35 metara plovne visine i nekih 180 metara raspona luka, a tu ne mogu da prođu ni malo veće brodice.

Nap.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6