AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je iznio prijedlog da se, na nivou ministara prometa zemalja u okruženju, uspostavi komunikacija koja će omogućiti protok robe između zemalja, a tako i u tranzitu.

Kako se globalni problem u vezi sa pandemijom bolesti COVID-19 usložnjava iz dana u dan, tako i države preduzimaju mjere koje se zasnivaju na preporukama zdravstvenog sektora. Međutim, realan problem koji imaju sve zemlje jesu smetnje u protoku robe, posebno u međunarodnom prometu pa je potrebno preduzeti dodatne mjere kako bi se ublažile posljedice po privredu.

Stoga je ministar Mitrović predložio da se dogovore i usaglase adekvatni prometni koridori kako bi se što manje opteretili privrednici. Zajedničko djelovanje u ovako izuzetno teškoj situaciji je sada od presudnog značaja, posebno kad je prijevoz prehrambenih i zdravstvenih proizvoda u pitanju, ali i svih drugih sirovina i proizvoda koji su podrška osnovnoj djelatnosti privrednika, a sve kako bi se uklonile barijere koje danas postoje, te definirali prometni koridori koji bi bili isključivo namijenjeni protoku robe cestovnim putem.