Ministri Terzić i Bošnjak posjetili Bosansku dolinu piramida

Ministri Terzić i Bošnjak posjetili Bosansku dolinu piramida

IMG_0602

Na poziv Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Zeničko-.dobojskog kantona, Bojan Bošnjak, i  prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline, Edin Terzić posjetili su Bosansku dolinu Piramida u Visokom. 

Osnivač Fondacije i domaćin posjete, Semir Osmanagić upoznao je članove delegacije sa višegodišnjim radom Fondacije koji je rezultirao otkrićem kompleksa piramidalnih građevina i mreže podzemnih tunela. Prilikom obilaska arheoloških lokaliteta podzemnog labirinta Ravne i Bosanske piramide Sunca, članovi delegacije su se uvjerili u postignute rezultate i kontinuirane napore koje uposlenici Fondacije zajedno sa volonterima iz cijelog svijeta ulažu na otkrivanju i istraživanju arheoloških nalazišta oko Visokog. 

Prilikom obilaska arheoloških nalazišta, kantonalni ministri imali su priliku iz prve ruke čuti, ali i lično se uvjeriti na licu mjeseta o dosadašnjim otkrićima i rezultatima brojnih naučnih analiza i mjerenja koja svjedoče o značaju i ozbiljnosti ovog ogromnog arheološkog projekta. Upriličena je i posjeta laboratoriji Fondacije gdje se vrši naučna analiza i sortiranje arheoloških artefakata pronađenih čišćenjem postojećih nalazišta.

Po završetku posjete ministri su izrazili podršku Fondaciji u daljem istraživanju i spremnost za nastavak i unapređenje saradnje s obzirom da Bosanska dolina Piramida, osim neprocjenjivog historijskog značaja, ima i ogromnu ulogu u pozitivnoj promociji BiH čemu svjedoče i posjete hiljada turista, volontera i stučnjaka iz čitavog svijeta koje konstantno privlače neobičnosti i originalnost ovog arheološkog nalazišta.

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE