Ministri vanjskih poslova zemalja EU razmatrat će danas uvođenje sankcija Dodiku i RS-u

E4F9EF9E A8F4 4703 961B 6788D0AE6DAE

Ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg kazao je uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije, da će jedna od tema biti uvođenje sankcija bh. entitetu Republika Srpska i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, piše Klix.

Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije razmatrat će na sastanku, između ostalog, situaciju u Bosni i Hercegovini, za koju ocjenjuju da se suočava s jednom od najtežih političkih kriza od završetka rata 1995. godine. Uvođenje sankcija je neizbježno, no tome se protivi nekoliko članica EU stoga je upitno u kakvom formatu će doći sankcije.

“BiH je veoma bliska našem srcu i u suštini i praktično naš je susjed. Veoma sam bio uključen u rasprave i tokom Sigurnosne konferencije u Minhenu jer ovo što se trenutno dešava izuzetno nas brine”, rekao je Schallenberg.

Ocijenio je akcije i najave Milorada Dodika i Republike Srpske izuzetno opasnim i istaknuo da je potreban jedinstven i jasan stav Evropske unije.

“Igranje sa državnim integritetom kod nas ne prolazi. Danas ćemo imati raspravu, ali za mene je danas centralna stvar to da nam je potreban zajednički i ujedinjeni odgovor EU na ovo pitanje”, rekao je.

Na današnjem sastanku će, kako kaže, dobro razmisliti kakva će biti reakcija EU.

Naglasio je da je također potrebno izvršiti izmjene Izbornog zakona jer smatra da će se nekad u budućnosti razmatrati prevazilaženje odredbi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma prema briselskim standardima. Mišljenja je da je bilo progresa u tom smislu te da je svim političkim liderima jasno da moraju sada djelovati jer se izbori bliže, međutim ističe da je najvažnije pitanje sada ugrožavanje integriteta zemlje.

“Djelovanje Republike Srpske je u ovom momentu opasnije i direktno osporava integritet države. Ovo nije beznačajno i neće proći”, kazao je Schallenberg.

Prethodni članakPolicija upala u kafić ispred kojeg je bačena bomba: U raciji oduzet pištolj
Sljedeći članakBorrell: Liderima u BiH smo iznijeli vrlo ozbiljno upozorenje, razgovarao sam sa Dodikom