Ministrica Turković posjetila Istiklal džamiju u Džakarti, jednu od najvećih džamija na svijetu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković tokom posjete Republici Indoneziji je posjetila i Istiqlal džamiju u Džakarti, jednu od najvećih džamija na svijetu i najveću u jugoistočnoj Aziji.

Ministricu Turković su dočekali veliki imam džamije Nasarudin Umar (Nasaruddin), šefica sektora finansijskog planiranja, prava, saradnje i odnosa s javnošću Fatimah Azahra (Azzahra) i šef za socijalna pitanja i osnaživanje ljudi Admiral Asep Saepudin.

Domaćini su ministricu upoznali da je džamija izgrađena u znak sjećanja na nezavisnost Indonezije te da ime džamije u prevodu sa arapskog jezika znači – nezavisnost. Kako je navedeno, radi se o šestoj džamiju u svijetu po kapacitetu vjernika, a tokom molitve, džamija može primiti do 200.000 vjernika.

Također, navedeno je da su čuvenu Istiklal džamiju do sada posjećivali brojni svjetski lideri iz cijelog svijeta prilikom službenih posjeta Republici Indoneziji.

Ministrica Turković je podsjetila da je u Sarajevu 2001. godine izrađena Istiklal džamija, poznata i kao “Indonežanska džamija”, koja je ime dobila upravo po nacionalnoj džamiji Indonezije.

Ministrica je zahvalila indonežanskom narodu i vladi ove zemlje, koji su finansirali izgradnju džamije kao znak solidarnosti i prijateljstva između dviju država, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE