AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Tuzlanski kanton ove subote zabilježio je najveći broj novootkrivenih zaraženih osoba u jednom danu od početka epidemije 27. marta. Koronavirusom je inficirano još 26 osoba te se broj aktivnih slučajeva popeo na 102. Jedno je jučer preminulo, a osam je hospitalizirano u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Trenutnu epidemiološku situaciju ministrica zdravstva Dajana Čolić u Tuzlanskom kantonu ocjenjuje izuzetno ozbiljnom, a u razgovoru za Klix.ba kaže da je virus izuzetno teško kontrolisati, upozorivši na činjenicu da je doživio svoje mutacije te da lakše prodire u ćelije.

“Situacija je proteklih dana veoma usložnjena. Razloga za paniku među građanima nema, ali za ozbiljno shvatanje trenutne epidemiološke situacije svakako. Imamo novih 26 slučajeva, radi se o osobama koje su iz više različitih klastera te su proteklih dana stigli izvan BiH. Sve ono na što smo upozoravali i o čemu smo pričali, nažalost upravo sad nam se dešava”, kaže Čolić.

Resorna ministrica navodi da je virus veoma teško držati pod kontrolom, a to se pokazuje i sada.

“Imamo informacije da su se desile mutacije na samom virusu i da je njegov prodor u ćelije sada dodatno olakšan zbog njegovih promjena unutar genoma. Ali, s njim se borimo onako kako znamo, i dalje preventivnim mjerama jer specifičnog i konkretnog lijeka nema, a neća ga ni biti jer se radi o virusnoj infekciji. Naše je da pratimo situaciju na terenu te da pokušavamo barem sprovođenjem preventivnih mjera spriječiti njegovo dalje i jače prodiranje unutar populacije”, ističe Čolić u razgovoru za Klix.ba.

Uvezeni slučajevi iz Njemačke i Švedske

Nagli skok broja zaraženih koronavirusom bilježi se ove sedmice u Tuzlanskom kantonu gdje su aktivna 102 slučaja infekcije. Određeni broj zaraženih u Tuzli, Živinicama i Gračanici se vezuje za grupe u kojima je riječ o takozvanim uvezenim slučajevima i to iz Njemačke i Švedske.

“S obzirom na to da su ukinute sve mjere za osobe koje dolaze van područja BiH, u smislu izdavanja rješenja o kućnoj izolaciji ili jednog perioda kada smo imali njihovo stavljanje u karantin, sada jedino možemo apelovati na zdrav razum i građansku odgovornost tih osoba. Molimo ih da ne kreću na put i ne dolaze ukoliko znaju da su bili u kontaktu sa pozitivnom osobom ili imaju simptome koji odgovaraju COVID-19”, apelovala je Čolić.

Kada je riječ o odgovoru zdravstvenog sistema tuzlanske regije naša sagovornica navodi da s trenutnim kapacitetom i brojem zaraženih mogu vladati situacijom, izrazivši nadu da im se neće desiti crnji scenarij poput onog u Italiji ili Španiji, koje su imale daleko jači i razvijeniji sistem zdravstvene zaštite u odnosu na bh., a bili su na koljenima.

“Trenutno nam je situacija takva da u Tuzlanskom kantonu imamo ukupno osam hospitaliziranih osoba. Jedna je u respiratornom centru Klinike za plućne bolesti u Slavinovićima gdje je priključena na respirator i to je prvi pacijent ovakve vrste u našem kantonu. S druge strane imamo još sedam osoba u Klinici za zarazne bolesti od kojih je dvoje sa težim oblikom kliničke slike, dok je preostalih pet srednje teške i za sada su stabilni”, dodala je ministrica zravstva TK.

“Građani, molim vas nosite masku”

Čolić je još jednom zamolila građane na pojačan oprez.

“Apelujem na sve one koji vjeruju, ali i koji ne vjeruju da koronavirus postoji. Razumijem razočaranost i sve ostalo, ali vrijeme je da budemo, ako ništa drugo, egocentrični te da mislimo na sebe i svoje zdravlje. Molim vas, nosite zaštitnu opremu jer to barem nije teško. Zaista, situacija se komplikuje i ne želim da dođemo u situaciju sprovođenja restriktivnih mjera”, dodala je Čolić.

Ukoliko se situacija nastavi razvijati u istom pravcu kao i do sada, Čolić je na kraju kazala da će ipak morati posegnuti za restriktivnim mjerama.

Klix.ba