Ministrica zdravstva ZDK: Djeci s poteškoćama u razvoju obezbijediti jednak i nediskriminirajući pristup zubozdravstvenoj zaštiti

Ministrica zdravstva ZDK: Djeci s poteškoćama u razvoju obezbijediti jednak i nediskriminirajući pristup zubozdravstvenoj zaštiti

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Aida Salčinović održala je danas sastanak sa predstavnicima Kantonalnog udruženja roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize i drugih onesposobljenja “DLAN” Zenica.

Tom prilikom ministrica Salčinović sa predsjednikom udruženja Selvedinom Dedićem i koordinatoricom Servis centra “DLAN” Amelom Talić, razgovarala je o problemima sa kojima se susreću porodice i djeca sa poteškoćama u razvoju, a potencirano je i rješavanje problema u pogledu ostvarivanja prava na zubozdravstvenu zaštitu.

“Sva djeca imaju pravo na najveće moguće standarde zdravstva i nadamo se da će ministrica i Vlada Zeničko – dobojskog kantona koji su nam velika podrška, i ovaj put pokazati razumijevanje za naše probleme”, istakao je predsjednik Dedić.

Ministrica Salčinović je tokom sastanka izrazila svoju apsolutnu opredijeljenosti i spremnost da se riješe delegirani problemi.

“Ministarstvo zdravstva ZDK opredijeljeno je u djelovanju koje će dovesti do osvještavanja društva koje prepoznaje potrebe porodica djece i odraslih osoba sa poteškoćama u razvoju. Ovdje je riječ o problemu kojeg je potrebno sistemski riješiti, uvažavajući dostojanstvo i različitosti osoba sa poteškoćama u razvoju koji moraju imati jednak i nediskriminirajući pristup zubozdravstvenoj zaštiti”, kaže dr. Salčinović.

Uz obostrano zadovoljstvo, na ovaj način učinjen je prvi korak u cilju rješavanja uočenih problema te dogovoreno dalje djelovanje s ciljem pronalaska najadekvatnijih rješenja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica