18 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Ministrica visokog obrazovanja Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama nakon što je objavila status u vezi s izmjenama Zakona o visokom obrazovanju. 

Poručila je da je iznenađena i zbunjena studentskim reakcijama, veoma negativnim komentarima, pa čak i prijetnjama koje je dobila…

Visina školarine

U statusu na Facebooku napisala je kako su, kad je razmišljala da li da iz komfora svoje pozicije redovne profesorice Univerziteta u Sarajevu uđe u politiku, prevagu napravili studenti, ali se svaki dan pokaje zbog toga.

– Kada sam razmišljala da li da iz komfora svoje pozicije redovne profesorice uđem u turbulentnu (da ne kažem prljavu) političku arenu, prevagu su učinili moji studenti. Imala sam čast družiti se sa 19 generacija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i svi su se oni javljali s predivnim riječima podrške. Zbog njih volim svoj posao i zbog njih sam se odlučila na ovaj korak, a, iskreno, među nama, pokajem se svaki dan – istakla je Husić-Mehmedović.

U izjavi za „Avaz“ kazala je da o prijetnjama i ružnim komentarima koje je dobivala najbolje svjedoče reakcije na status.

– Mnogo je tu uvredljivih komentara, mnogo destruktivnosti i malo konkretnih prijedloga. Nažalost! Pozvala sam, i pozivam, sve studente na saradnju i dijalog, što znači da prijedlozi nisu konačni i želim da čujem konkretan i kvalitetan studentski glas s boljim idejama – istakla je Husić-Mehmedović.

Kako je navela, visina školarine se neće promijeniti.

– Smatram da nije adekvatan cjenovnik iz 2003. godine, nećete vjerovati, školarina za većinu fakulteta se nije mijenjala 18 godina i iznosi 1.000 KM godišnje za društvenu grupaciju ili 1.200 KM godišnje za humanističku grupaciju i smatram da se treba izračunati cijena koštanja po studentu za svaki fakultet, ali to sada nikako nije u planu. Dakle, Zakon o visokom obrazovanju ne spominje visine školarina i one se nisu povećale niti je to uskoro planirano – dodala je Husić-Mehmedović.

Status izazvao brojne reakcije
Status izazvao brojne reakcije Foto: FACEBOOK

Doživotno pravo

Navela je i da se broj studenata koji su oslobođeni plaćanja školarine na UNSA-i neće smanjiti te da njih 54 posto ne plaća školarinu..

Mišljenja je da sistem koji sada postoji ne funkcionira te da nema smisla da brucoš na osnovu ocjena iz srednje škole i rezultata na prijemnom ispitu dobije doživotno pravo na stipendiju.

Javna rasprava

Pozvala je sve studente na ozbiljno učešće u javnoj raspravi.

Naglasila je kako želi nagraditi najbolje studente i stimulirati studente da rade više i bolje te da se rad i rezultati valoriziraju. Ukoliko ne dobije bolji prijedlog, kaže da će joj najlakše biti da ostavi rješenje kakvo trenutno postoji u onom zakonu iz 2017. godine.