olj mirascic
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 7, 2021 @ 12:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Šta je pozadina najave povećanja minimalne plate u Federaciji? Kako do promjene drugih zakona? Da li je ovo obećanje bez pokrića? Gosti emisije Odgovorite ljudima bili su: Adnan Efendić, Irfan Čengić, Goran Miraščić, Adnan Smailbegović i Zlatibor Kojčić.

“Ne vidim razlog zašto se podigla ovolika prašina oko minimalne plate. Neophodno je da se povećaju minimalne plate koje su 406 maraka”, istakao je Goran Miraščić, savjetnik premijera Federacije BiH.

“I one će se povećati, bili ovi zakoni ili ne. Malo mi imamo tendenciju tako da nešto ispolitiziramo. Dakle, ona će se povećati, mora se povećati, mi samo razgovaramo o iznosu. Da ne napravimo štetu od dobre ideje i dobre namjere koju svi imaju. To je osnova. Samo je iznos sporan.”

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH, ističe da se prašina digla zato što ljude zanima.

“Radnica koja radi u tekstilnoj industriji, radnice koje rade za kasama u svim tržnim centrima uglavnom rade za minimalnu platu plus neoporezive naknade. Njih ovo zanima. Zanima ih koliko će sutra imati novca da donesu svojoj kući, zanima ih hoće li imati slobodnu nedjelju, hoće li za praznike morati raditi. Bolje da se diže prašina oko ovoga nego oko nekih nacionalističkih priča. Ovo su prave životne stvari.”

Cijelu emisiju “Odgovorite ljudima” možete pogledati OVDJE.

LIDER