Screenshot 9 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 5, 2021 @ 14:50
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
FIXGEHALT

Nakon što se pojavio nacionalni miris, vlada ga je poslala političarima drugih baltičkih država, a ministar odbrane otpremio je bočice u Afganistan kako bi litavske vojnike podsjetio na dom…

NER FIT

Znate li koji je glavni grad Litve? Riga Ili Vilnius? Iako ta baltička ljepotica nudi brojne zanimljivosti na svakom koraku, mnogi je miješaju s Latvijom – ili ne znaju po čemu je sve posebna. Stoga je litvanac Dainius Rutkauskas prije nešto više od deset godina došao je na domoljubnu ideju kako da se njegova zemlja što duže pamti, prenosi punkufer.hr.

U zemlji vrhunske košarke, uzbudljive prošlosti, čudesne arhitekture i predivnih šuma turistima je lako pronaći razloge zbog kojih će se ponovno poželjeti vratiti u Litvu, a pri tome će im može pomoći nacionalni miris kojeg je Dainius omislio. Rutkauskas se nadao da će s vremenom postati simbol Litve, baš kao što čokolada i satovi asociraju na Švicarsku ili Guinness na Irsku.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Litavski miris u početku nije služio kao parfem koji se stavlja na tijelo nego osvježivač prostora, a potpisuje ga francuska kompanija Galimard. Radi se o opojnoj mješavini bergamota, poljskog cvijeća, đumbira, maline i grejpa, s baznim notama jantara, cedra, sandalovine, pačulija i, što je zanimljivo: mahovine i dima drveta.

Nakon što se miris pojavio, vlada ga je poslala i političarima drugih baltičkih država, a ministar obrane otpremio je bočice u Afganistan kako bi litavske vojnike podsjetio na dom. U međuvrenu Litva je proširila ponudu mirisa tako da se na stranicama proizvođača osim osvježivača interijera mogu pronaći i parfemi, kreme i mirisne svijeće. 

LIDER