m 1
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 2, 2021 @ 13:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Rudari i „Elektroprivreda BiH“ zakopali su ratne sjekire. Višemjesečna trakavica na relaciji Sindikat rudara – Uprava „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), uz medijaciju Vlade FBiH i resornog ministra Nermina Džindića, konačno je uspješno okončana.

Direktor EPBiH Admir Andelija, čiju su smjenu tražili rudari, na kraju je preživio. Izvukao se za dlaku. Iako su rudari insistirali na njegovoj smjeni, dogovor je pao da ostane na čelu ove državne firme.

Fotografija, rukovanje u Vladi, i svako na svoju stranu.

Rudari, iako im je ispunjeno 99 posto zahtjeva, manje su zadovoljni, ali ne i razočarani. Oni su svoje zahtjeve progurali i najveći su pobjednici u ovim „mukotrpnim“ pregovorima, ma kako se nekome činilo da je bilo drugačije.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Rekli bismo, mirna Bosna. Elektroenergetski sektor neće biti ugrožen, redukcije struje, također, neće biti, rudari su opet u jamama.

Koliko god da su problemi izgledali nerješivi, ipak je prevladao kompromis. Pobjeda je i to što električna energije, barem do kraja godine, u moru nameta, neće poskupjeti.

Otvorena su pitanja samo implementacije sporazuma. Ako rudari ponovo budu prevareni i nasamareni, onda je Andeliji bolje da sam spakuje kofere nego da rudari i “Dubioza kolektiv” ponovo dolaze ispred Vlade u Sarajevu.

Samo ovoga puta neće ih biti 3.000, nego dvostruko. S rudarima se nije igrati. Vlada i EPBiH to najbolje znaju, jer ne traže sadaku, nego ono što su zaradili.

LIDER