Portal 072info

MIRNA ŠETNJA DO ZGRADE VLADE I GRADA Danas mirni protesti boraca na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića

Savjet branilaca ZDK za danas je najavio mirne proteste u 12 sati na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića, odnosno ispred bivše Robne kuće Bosanka.

Demobilisani borci će tokom okupljanja pozdraviti domovinu koju su branili, prošetaće mirno do zgrade Vlade Kantona i Grada Zenice gdje će simbolično na protokole uručiti Rezoluciju branitelja, a šta će dalje biti ovisit će od centralnog okupljanja demobilisanih boraca u Sarajevu. Skup je uredno najavljen policiji. 

Osim Zenice, mirni protesti, kako kažu, zaboravljenih demobilisanih boraca biće održani u svih deset federalnih kantona a centralni je u Sarajevu. Pred zgradu Bosanke očekuje se dolazak najugroženije populacije s područja cijelog kantona, uprkos činjenici da je samo jedan autoprevoznik htio za pare dati autobuse.

Protesti nisu rušilački, već dostojanstven skup na kojem ćemo reći da borci postoje, da su zaboravljeni i da su zbog odnosa vlasti najsiromašniji građani zemlje koju su branili, kazao je tokom press konferencije Samir Zukić.

Od ranije je poznato da se i ovim protestima, između ostalog, traži jedinstven registar boraca, da se sva udruženja svedu pod jedno, u jedno i ministarstvo, da se transparentno troši novac preko BIZ-ova, da se uvede mjesečna naknada svakom demobilisanom borcu za vrijeme provedeno u ratu, po razrađenom metodu, što u globalu ne traži nova budžetska sredstva.

Na proteste izlaze predstavnici i Armije R BiH i HVO-a, a u Zenici su dobili podršku i od Udruženja zeničkih komadanata iz OO rata 92-95., preko kojeg je skup i najavljen policiji.

Ono što je navedeno u rezoluciji podudara se i sa našim programskim zadacima i to je razlog što smo uz njih, a zabrinjavajuće je što nemaju podršku i od ostalih registrovanih boračkih udruženja, kaže Mensud Keleštura.

Kontra najavljenih protesta demobilisanih boraca širom Federacije BiH, pa i u Zenici su boračka udruženja koja djeluju još od rata. Ne podržavamo ovakav vid protesta, ali podržavamo sve opravdane zahtjeve i demokratske načine vođenja protesta, međutim ne od ovakvih neformalnih grupa. Ovo je zajednički stav JOB-a Unija veterana, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, dobitnika najvećih ratnih priznanja i ratnih vojnih invalida saopšten tokom današnje press konferencije.

Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana Grada Zenice i ZDK, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja, ratnih vojnih invalida i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Zenice i ZDK sutra neće na proteste ni u Zenici, ni u Sarajevu niti u druge kantone, a ni na granične prelaze. To je stav četiri, kako kažu, temeljne boračke organizacije saopšten novinarima i javnosti danas na zajedničkoj press konferenciji. 

RTVZE

Podijelite članak