AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Skupština Zeničko-dobojskog kantona na sjednici zakazanoj za ponedjeljak razmatrat će Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o potvrđivanju Vlade Zeničko-dobojskog kantona. To znači da će skupštinski zastupnici imati priliku „aminovati“ stanje da dojučerašnji čelni čovjek Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a trenutni vršilac dužnosti premijera Mirnes Bašić i zvanično preuzme tu funkciju.

Podsjećamo, nakon pobjede na novembarskim lokalnim izborima u utrci za gradonačenika Visokog, Mirza Ganić je na vlastiti zahtjev, a kasnije i odlukom Skupštine, razriješen dužnosti premijera ZDK. S obzirom na to da je u prethodnoj raspodjeli resora funkcija premijera pripala SDA, na toj poziciji zamjenit će ga stranački kolega iz kakanjske općinske organizacije Mirnes Bašić, koji je prethodnih šest godina proveo na ministarskim pozicijama u kantonalnoj Vladi.

Interesantno, svojevrsna rokada izvršit će se, kako je i navedeno u Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o potvrđivanju Vlade ZDK, na način da će se mijenjati samo imena na dvije pozicije. Po svemu sudeći to bi moglo proći bez uobičajne prakse po kojoj kandidat za premijera prije potvrđivanja odluke Skupštini obrazlaže svoj program rada. Pojačanje na upražnjenom ministarskom mjestu, s obzirom na to da je prelazak Bašića na premijersku poziciju podrazumijevao i ostavku na prethodnu funkciju, stiže iz tešanjske organizacije SDA.

Računajući na dosadašnju stabilnost skupštinske većine koju čine SDA-HDZ i članovi nekadašnje A-SDA, koji su odnedavno fuzijom sa NBL-om postali dio NESBiH, uz nekoliko samostalnih zastupnika, izvjesno je i to da je novi ministar Mirsad Hadžić – Bato.

Osim prethodno navedene tačke, skupštinski zastupnici će raspravljati o Prijedlogu budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu kao i Prijedlogu Zakona o izvršavanju budžeta ZDK za 2021. godinu. Ove dvije tačke u skupštinsku proceduru su ušle u zadnji čas, jer ističe Odluka o privremenom finansiranju pa će se po ustaljenoj praksi u ZDK zastupnici će se izjašnjavati po skraćenom postupku. Također, važna informacija je da se na dnevnom redu nalazi i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja prema Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat „Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“.