Mirni protesti zeničkih taksista, zatražena smjena direktorice inspekcije


Udruženje ‘Zenica taksi’, nakon kako tvrde, neuspješnih upozorenja, prijava i apela nadležnim inspekcijskim organima, Upravi policije MUP-a ZDK organizuje danas mirni protest ispred sjedišta ZDK.

Kako su poručili u svojim obraćanjima, nadležna kantonalna inspekcija, iako imaju uređen zakon, ne radi svoj posao. Zbog ove činjenice, u Ženi uradi čak 200 ilegalnih taksista.

Na današnjem mirnom okupljanju, taksisti su zatražili smjenu direktorice Kantonalne inspekcije, a ako ne dođe do toga, u martu će, najavili su, stupiti u generalni štrajk. 

Podsjetimo, odluka Udruženja ‘Zenica taksi’ o mirnim protestima uslijedila je, kako su saopćili, nakon niza pokušaja da ‘natjeraju’ Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove ZDK da obavlja poslove iz svoje nadležnosti, a to je, prije svega, suzbijanje nelegalnog prijevoza putnika koji je postao unosan biznis za brojne građane Zenice koji bez imalo straha i stida obavljaju djelatnost za koju nisu registrovani. 

-Sve to rade jer, prema našem mišljenju, nema dovoljno kontrole od strane inspekcije koja bi trebala raditi u interesu nas koji plaćamo poreze i ostale doprinose koji nisu mali – smatraju u Udruženju “Zenica taxi”.