fe
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Nekoliko stotina građana Zenice danas je šetalo ulicama tog grada u spomen na 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Mirna povorka krenula je sa platoa na Trgu Alije Izetbegovića te ispred Spomen-obilježja Kameni spavač, gdje je šetnja i okončana tačno u 12.00 sati.

Dijeljenje letaka

-Preporod je, dijeljenjem letaka, na kojima smo jasno naglasili da nije samo presuđen genocid za Srebrenicu. Tu griješimo. Genocid je presuđen i za druga područja – Doboj, Kotor Varoš i Prijedor, ali su te presude donijeli drugi sudovi- sudovi u Njemačkoj, Sud Bosne i Hercegovine, odnosno Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju – kazao je vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici i predsjednik Bošanjačke zajednice kulture Zenica Ajdin Huseinspahić.

On je naglasio kako ima još mnogo, mnogo više presuda za genocid, od one, zvanične, „na koju se pozivamo od 26. februara 2007. godine i koja je samo uključila presudu za Srebrenicu. To je presuda Međunarodnog suda pravde“.

-Dijeljenjem letaka, na kojima su ove činjenice naznačene i na kojima pozivamo da se genocid ne relativizira, nego da se jasno kaže nad kim je i ko počinio genocid; da uputimo poruku i osvijestimo građane Zenice.

Počast žrtvama

Griješimo kada mislimo da trebamo osvještavati druge ljude. Ja mislim da je, danas, vrijeme da se Bošnjaci, polako, osvještavaju. Padamo, zaista, u jednu, rekao bih, sociološku depresiju, jer smo sinoć bili svjedoci, kako mi svjedoče, da je do iza ponoći „treštala muzika“. Mislim da, gubljenjem tog saosjećanja, polako nas vraća tamo gdje ne bi smjeli da budemo – upozorio je Huseinagić.

Civilna zaštita Grada Zenica, tačno u 12.00 sati, emitovala je zvučni signal za prestanak opasnosti- jednoličnim tonom u trajanju od 60 sekundi, čime je također odana počast srebreničkim žrtvama u Zenici.