Mirsad Duratović postao prvi logoraš kojem je u RS priznat status žrtve ratne torture

1 60
Podijelite vijest

Bivši logoraš iz Prijedora Mirsad Duratović dobio je status žrtve ratne torture i tako postao prvi logoraša kojem je priznat taj status.

Kako je nevedeno u rješenju gradske službe u Prijedoru, Duratović je bespravno bio zatvoren u logorima Trnopolje, Manjača i Omarska.

– Kada se donosio Zakon o zaštiti žrtava ratne torture RS, koji je na snazi već dvije i po godine, ja sam išao na javne rasprave i tamo sam predlagao neke izmjene zakona koje bi omogućile da i mi, koji smo žrtve ratne torture i ovdje živimo, a prošli smo kroz logore, da možemo ostvariti prava po osnovu zakona – kazao je Duratović u izjavi za portal „Avaza“.

Tokom rata. kada je napuštao Omarsku, kako je kazao, niko im nije dao potvrde da je tu bio zatočen, što je kasnije bilo teško dokazati.

Rješenje Grada Prijedora
Rješenje Grada Prijedora

– Primjedbe sam te dao, ali nisu prošle dalje. Te primjedbe sam prenio i predstavnicima OSCE-a, gdje smo razgovarali s nekim poslanicima u Narodnoj Skupštini RS, koji su kasnije nešto odbili, a nešto i prihvatili. Kad je zakon stupio na snagu, otišao sam u Gradsku upravu u Prijedoru i podnio zahtjev da mi se prizna status – kazao je Duratović.

Pisao je nadležnom Ministarstvu, koje je na kraju donijelo rješenje.

– Ovaj dokument je važan jer priznaje da su se zločini desili. Tu je kraj priče. Niko neće moći dalje negirati zatvaranje tih ljudi  – istakao je Duratović.


Podijelite vijest