mirza
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 6, 2021 @ 14:45
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Mirza Ganić, gradonačelnik Visokog, kazao je da je nivo rijeke Bosne značajno opao što je lijepa informacija.

NER FIT

Osposobljen prolaz

– Obzirom da smo imali neizvjesnu noć, zbog obilnih padavina koje su utjecale na povećanje niova rijeke Bosne i Fojnice te njihovo izlijevanje i ugrožavanje stambenih, proizvodnih, poljoprivrednih i putnih objekata u ovom trenutku možemo imati olakšanje jer nivo rijeke Bosne značajno opao – rekao je Ganić.

Nakon sumiranja svih informacija s terena u pogledu kritičnih tačaka, dodao je Ganić, možemo konstatirati da je povlačenjem rijeke Bosne osposobljen prolaz na regionalnom putu Čekrekčije, te je ulaz/izlaz iz naselja Seoća, također, u funkciji. U jednoj firmi bila poplavljena kotlovnica i magacin gdje je uskladištena koža gdje su pumpe uspjele izbaciti vodu.

Mehanizacija na terenu

– Nakon intervencije u Gornjem Moštru voda više nije ulazila na područje šljunkare, čime je spriječeno punjenje tog područja vodom i time je zaštičeno nekoliko stambenih objekata. Na potezu Moštre Visoko imamo nekoliko potoka koji miruju i to Vasin potok, Muhašinovički potok i Zimašnica. Njihov nivo ni sinoć nije bio posebno izražen što je, također, lijepa informacija – naveo je Ganić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Na poljoprivrednim površinama koje su uz rijeku Bosnu još uvijek imaju značajne količine vode koje se povlače. Mehanizacija je na terenu i rješava jedno po jedno u smislu saniranja posljedica u segmentu šta bageri mogu sanirati.

– Na kraju hvala Bogu nije bilo povrijeđenih – istakao je Ganić.

LIDER