Mirza Hukeljić koji je radio na predmetu ‘Respiratori ‘ imenovan za sudiju Vrhovnog suda FBiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom redovne sjednice, koja je bila održana 24. i 25. maja 2023. godine u Mostaru, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini, prenosi Oslobođenje.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Mirza Hukeljić, na poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH, Sanela Rondić, na poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH, Edita Velagić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Tuzli, Ivana Mott-Bašić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Tuzli.

Mirza Hukeljić je sa kolegom tužiteljem Džerminom Pašićem radio na predmetu Respiratori u kojem je prvostepeno osuđen bivši federalni premijer Fadil Novalić, direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i direktor Srebrene maline Fikret Hodžić.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država proglasila je tužioce Tužilaštva Bosne i Hercegovine Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića herojima mjeseca augusta 2022. godine.

Na nivou RS, imenovani su: Duško Miloica, na poziciju predsjednika Okružnog suda u Prijedoru, Nikola Aničić, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Kotor Varoši, Dražen Vulin, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu, Saša Petković, na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.
Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.