Mirza Teletović: Iako imam problema sa zdravljem, uživam u svakom trenutku života

Screenshot 1 51
Podijelite vijest

Mirza Teletović, proslavljeni bosanskohercegovački košarkaš, vratio se na parket poslije trogodišnje penzije.

Nakon sjajnih nastupa u Evropi, a zatim i NBA ligi, bogatu košarkašku karijeru, nažalost, prekinuo je 2018. godine zbog bolesti pluća. U najjačoj košarkaškoj ligi imao je čast nositi dresove tri tima – Bruklin Netsa, Finiks Sansa i Milvoki Baksa.

Ove sezone Teletović će ponovo obući dres Košarkaškog kluba Turbina iz Jablanice, u kojem je načinio i svoje prve košarkaške korake. Cilj mu je dovesti matični klub u najviši rang takmičenja.

Ništa novo

U otvorenom razgovoru za „Dnevni avaz“ otkrio je svoje, kako je rekao, povratničke ambicije, zašto je napisao na društvenim mrežama da očekuje poziv selektora Bosnića, a govorio je i o radu u Košarkaškom savezu BiH, gdje je jedan od prvih ljudi u bh. reprezentativnim selekcijama. Nezaobilazna tema bili su Jusuf Nurkić i Džanan Musa.

Vijest da se vraćate košarci poslije tri godine penzije došla je posve neočekivano i iznenađujuće. Šta Vas je navelo na taj potez, i to baš u ovom trenutku? Jeste li se zaželjeli košarke, s obzirom na to da ste prije vremena okončali igračku karijeru?

– Meni ovo nije ništa novo. Ja sam od završetka svoje karijere bio u trenažnom procesu. Uvijek sam trenirao s momcima. Svaki dan igramo utakmice pet na pet. Drugačije je zato što ću igrati utakmice. Meni je velika čast, ali i satisfakcija jer mogu igrati za klub u kojem samo započeo svoju karijeru.

Već ste naglasili da ćete u KK Turbina imati više savjetodavnu ulogu i da Vam je cilj pomoći klubu da izbori plasman u elitni rang bh. košarke. Imate li velike ambicije?

– Naravno da imam. Ako sam već tu, hajde da napravimo neki rezultat, lijepu priču. Mislim da Jablanica ima sve uvjete za jednog prvoligaša. Mislim da je košarka sport koji je dominantniji u odnosu na ostale sportove u Jablanici te da imamo priliku da napravimo taj iskorak.

Napisali ste na društvenim mrežama da očekujete poziv selektora Vedrana Bosnića. Je li to bila šala ili mislite da još možete pomoći našem državnom timu?

– To je bilo više da ga prozovem malo. Šalili smo se kako bismo opustili svu tu atmosferu. Mislim da naša reprezentacija pravi vrhunske rezultate. Sada je to pokazala i ženska reprezentacija, koja je napravila historijski rezultat. To je jedan vid moje podrške, da pokažemo ljudima da smo svi tu zajedno.

Glavni igrač

Mislite li da ste mogli još igrati na najvišem nivou i koliko su zdravstveni problemi koje ste imali utjecali na odluku da završite karijeru?

– Taj zdravstveni problem, koji imam i danas, napravio je prekid od gotovo dvije godine.

Međutim, ja to gledam s neke vjerske strane. Sve je od Boga. Ja to prihvatam tako kako jeste. Uživam u svakom trenutku svog života. Ovaj povratak na parket je nešto što mene ispunjava. Mogu ponovo da uživam u košarci sa svojim prijateljima.

Muška reprezentacija uspjela je ostvariti plasman na Eurobasket, gdje će nastupiti u vrlo teškoj grupi s Francuskom, Litvanijom, Slovenijom, Njemačkom i Mađarskom. Kakve su nam šanse?

– Mi, kada vidimo grupe, postanemo pesimisti. Mislim da imamo relativno dobar kvalitet te postoji šansa da prođemo dalje. Uvijek je do nas. Koji će se igrači odazvati, hoće li neko imati zdravstvenih problema, povreda ili pravnih razloga? Ima dosta stvari koje mogu utjecati na krajnji ishod.

Koliko ćemo zavisiti od igre Jusufa Nurkića?

– Jusuf Nurkić je trenutno glavni igrač u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Mlad je i ima nevjerovatan potencijal. Ja ga vidim kao vođu reprezentacije. On je neko ko na svojim leđima može iznijeti rezultat. Naravno, uz dobro vodstvo našeg selektora, dobru komunikaciju i hemiju sa saigračima, mogu napraviti dobar rezultat zasigurno.

Kako gledate na prelazak Džanana Muse u Breogan?

– To je jedan vrhunski potez, veoma pametna strateška odluka.

Moje mišljenje je da je i prije NBA lige trebao otići u Španiju. To je izuzetno dobra liga. Ima dosta mladih igrača. Tu ima priliku da se razvija. Dobio je ulogu da bude glavni igrač, kapiten ekipe. Musa je veliki talent. Svi to trebamo cijeniti, bodriti ga i očekivati da se vrati da pomaže reprezentaciji.

Na pravom putu

Kako ste se navikli na ulogu predsjednika Košarkaškog saveza BiH?

– Ta uloga predsjednika Košarkaškog saveza BiH je malo specifična. Mi imamo devet članova Upravnog odbora. Trenutno i nisam predsjednik, već potpredsjednik. Dalibor Miloš je trenutno predsjednik. Sada ide ponovo rotacija. Dejton je prisutan i u Košarkaškom savezu. Snalazimo se, radimo i trudimo se, mada nije lako. Pogotovo su problemi u vezi s pandemijom koronavirusa komplicirali svu tu situaciju. Ima dosta tih nekih sitnih problema. Velike probleme, koje smo imali ranije, riješili smo. Uspjeli smo da saniramo dosta dugova koje je imao KSBiH. Na pravom je putu da bude jedna zrela sredina

Novi reprezentativac

– Trenutno završavamo dokumentaciju za pasoš Luke Garze. Njegova se majka javila. Nastojimo da ne bude naturaliziran igrač da bismo imali kompletnu reprezentaciju – kazao je Teletović


Podijelite vijest