Mirza Teletović, sretan rođendan legendo!

Mirza Teletović, sretan rođendan legendo!

Nets Pistons BasketballNa današnji dan prije 27 godina u Mostaru je rođena jedna od najvećih zvijezda bosanskohercegovačke košarke, Mirza Teletović, član Brooklyn Netsa, NBA.

Prije prelaska u NBA Mirza je bio član španske Caje Laboral i bio je jedan od ključnih igrača. Od malena se isticao svojom visinom i snalažljivošću, pa je te svoje vrline i fizičke osobine usmjerio na košarku. Sa svojih 14 godina pristupio je tuzlanskoj Diti. Za Ditu je debitirao je u sezoni 2002/03. U toj sezoni Mirza je u prosjeku imao 7.2 poena i 2.7 skokova po utakmici, a u drugoj sezoni 26.4 poena i 6.6 skokova. Ovo je bio zaista dobar učinak za tako mladog košarkaša. 

Ditu je napusitio 2004. godine i preselio se u Belgiju tačnije u Oostende. U Belgiji je ostao 2-ije godine. Međutim, nije bio uvijek prvi izbor trenera Oostendea. Prosječno je bilježio 6,7 poena i 2 skoka po meču. 

Nakon Belgije dolazi u Španiju u Caja Laboral. Debitirao je 1. oktobra protiv Pamese.  U prvoj sezoni u Euroligi prosječno bilježi 5.3 poena i 2.8 skokova po meču. Bio je u izboru za NBA Draft 2007, ali ga nažalost niko nije izabrao. U sljedećoj sezoni uspio je izboriti mjesto u početnoj postavi, a postao je i kapiten. U 2008. osvaja nagradu za nadolazeću zvijezdu španske lige. Naredne sezone postaje najkorisniji igrač španskog Kupa kralja. U euroligaškoj sezoni 2011/12. prosječno bilježi 21.7 poena i 6 skokova po meču. Ipak, Caja se nije plasirala među najboljih 16 ekipa.

U julu 2012. godine, tačnije 3. jula potpisao je trogodišnji ugovor sa Brooklyn Netsima vrijedan 15, 6 miliona dolara. Debitirao je 5. novembra 2012 godine u porazu od Minnesota Timberwolvesa. Igrao je 8 minuta i ubacio 5 poena. U Brooklyn Netsima je standardan igrač, a njegove “troke” zadaju muke američkim timovima. 

Reprezentativac je postao 2005. godine. Jedan je od najvažnijih igrača naše reprezentacije. Na EP-u u Sloveniji je pokazao zadivljujući kvalitet. Pokazao je borbenost i najprije srčanost. Za reprezentaciju je nastupio na EP 2003. u Švedskoj, EP 2005. u SCG, EP 2011. u Litvaniji i EP 2013 u Sloveniji. 

Mirza Teletović je visok 206 cm i ima 116 kilograma. Igra na poziciji krilni centar. Mi se nadamo da će Mirza još bolji biti u ovoj godini, da će poboljšati svoje već zavidne rezultate. Mi mu želimo puno sreće u njegovoj daljnoj karijeri u NBA, želimo da pokaže kako se igra košarka i da bude najbolji od svih. Također, hvala mu za sve što je pružio do sada u reprezentativnom dresu i želimo da i tu bude još bolji.

Još jednom, sretan rođendan legendo naša!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica